Hlavní obsah

Hotelový šéfkuchař vařil v kuchyni Krajské nemocnice T. Bati

Novinky, Dana Lipovská

Pestřejší jídelníček pro zaměstnance i pacienty, častější využívání sezónních potravin, kreativnější dochucování. To vše se dnes snažil „vnést“ do vaření v kuchyni Krajské nemocnice T. Bati kreativní šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích Pavel Václavík.

Foto: Adéla Čuříková

Kreativní šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích Pavel Václavík radí personálu nemocniční kuchyně.

Článek

Výsledkem bylo dnešní zajímavé menu pro zaměstnance nemocnice a dvě pacientská jídla. Zaměstnanci si pochutnali na hráškovém krému s krutony, čerstvou řeřichou a hráškovými výhonky, v nabídce měli například jarní rizoto s uzeným kuřetem a parmazánem, špaldové palačinky plněné kozím sýrem s čerstvou pažitkou sypané jarními výhonky nebo telecí plátky Saltimbocca plněné prosciuttem a čerstvou šalvějí s quinoa salátem.

Pacienti, kteří neměli žádné zdravotní omezení v jídle, dnes dostali grilované krůtí prsíčko s divokou rýží a jarní zeleninou na páře, ti s beztučnou dietou potom kuřecí roládu plněnou špenátem a ricottou se zeleninovým kuskusem.

„Rádi bychom naše vaření posunuli zase o kus dál. Když jsem před rokem do zlínské nemocnice nastupovala, vařilo se spíše z polotovarů a předsmažených věcí. To už neděláme. Snažíme se vařit z původních surovin, na páře, rozjeli jsme díky kvalitnímu vybavení například i noční vaření, kdy se bez obsluhy připravuje kvalitní vývar z kostí,” uvedla vedoucí Stravovacího oddělení KNTB Renata Cíchová a dodala, že Pavel Václavík by měl kuchařům v nemocnici zprostředkovat moderní vaření a posunout kuchyň dopředu.

„Nezvyklý je pro mě hlavně ten počet jídel, diet a podobně. Realizace v takovém množství je opravdu náročná. Chce to víc přemýšlet o chuti – více ochucovat a ochutnávat. Nastavené to je dobře, kuchaři však musí víc zapojit fantazii, vymýšlet něco nového a napasovat to na sezónu,” konstatoval kreativní šéfkuchař Pavel Václavík, který v nemocnici vařil poprvé a jak sám řekl, byla to pro něho výzva.

V Krajské nemocnici T. Bati se jednalo o první takovou akci v rámci budoucí spolupráce se Spa hotelem Lanterna. Pavel Václavík by měl pomoci zkvalitnit jídelníčky vždy na začátku každého dalšího ročního období. Součástí jeho "pobytu" v nemocniční kuchyni budou pokaždé také aktuální workshopy pro kuchaře.  

Reklama

Výběr článků

Načítám