Hlavní obsah

Cyklostezka pod Vítkovem zarůstá zelení, na údržbu se nikdo nehlásí

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cyklostezka pod Vítkovem je oficiálně otevřena několik měsíců, vypadá ale neudržovaně a celkově zanedbaně. Strana zelených ji proto ilegálně zkrášlila minizahrádkou.

Foto: Ondřej Kořínek

Tunel cyklostezky, který je zčásti poničený grafity.

Článek

Cyklostezka pod Vítkov byla dokončena v květnu 2010, rok trvalo, než byla celá zkolaudována a poté oficiálně otevřena. Než došlo k otevření, vandalové stihli počmárat tunel, kterým cyklostezka prochází, zničit její příslušenství (lavičky a koše). Okolí cyklostezky zarostlo zelení a plevelem. Před oficiálním otevřením se tyto závady odstranily.

Po několika měsících cyklostezka vypadá opět neudržovaně. Koše a lavičky jsou sice v pořádku, ale údržba zeleně pokulhává. Stezka je zarostlá plevelem, trávou a místo zážitku z nově vybudované cyklostezky si bruslaři mohou odnést opačný zážitek. Kdo má zeleň kolem cyklostezky udržovat není jasné. Jednotlivé instituce si starost o ní přehazují doslova jako "horký brambor".

„Veškerá zeleň patří Městské části Praha 3,“ sdělil tiskový mluvčí TSK Tomáš Mrázek. Opak ovšem tvrdí mluvčí Městské části Praha 3 Jan Sotona, když říká: „Cyklostezka i pozemky kolem byly v majetku Českých drah a SŽDC a měly přejít, stejně jako cyklostezka, majetkově na hlavní město Prahu. Její údržba spadá tedy pod magistrát, stejně jako celý park Vítkov, který je majetkem města, nikoliv městské části.“

„O údržbu zeleně a úklidu bude TSK jednat s SŽDC, které patří pozemky kolem stezky. Zároveň by si měli mezi sebou upřesnit, za co vlastně odpovídá TSK a za co někdo jiný,“ uvedla Tereza Krásenská mluvčí pražského magistrátu.

„Cyklostezka je rozdělena na dvě provozní části, o část se stará TSK a Eltodo. Některé pozemky přiléhající k cyklostezce patří stále Českým drahám, jiné jsou v majetku městu. Co se týče údržby zeleně, vše se zatím daří udržovat,“ dodal Pavel Halla z SŽDC.

Jediný, kdo se s touto situací rozhodl něco dělat, je Strana zelených, která na malé části zeleně u cyklostezky vytvořila minizahrádku tvořenou bylinkami. „Naše minizahrádka má být ukázkou guerilla gardeningu, tedy způsobu, jak je možné ilegálně zkrášlit veřejná prostranství,“ řekla Helena Benýšková, předsedkyně Strany zelených v Praze 3. A zároveň dodala, že si cyklostezku pod Vítkovem vybrali právě z důvodu jejího neudržování.

Cyklostezka za téměř 24 miliónů korun tak dělá ostatním pražským stezkám ostudu, i když je ojedinělá svým tunelem, který tady zůstal po železniční trati, i svým výhledem na Prahu.

Výběr článků

Načítám