Hlavní obsah

Bílých koní není nikdy dost, tvrdí chovatelé lipicánů

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželé Frodlovi ze Ptení chovají koně už pěknou řádku let. Ve stájích jim podupávali čeští teplokrevníci, pán domu ale toužil po lipicánech. Dnes na pastvině řádí pod dozorem sedmnáctileté Favory Bori tři mladé klisničky tohoto ušlechtilého koňského plemene.

Foto: Leona Roháčková

Bílou barvu získávají lipicáni až během života. Rodí se hnědí něbo černí.

Článek

V České republice je lipicánů něco málo přes stovku, čemuž odpovídá i jejich cena. To ale Dariu Frodlovou nezastavilo. Hledala, pátrala a nakonec před sedmi lety objevila hned dvě kobylky.

Favori Bori je maďarského chovu, na svět přišla v hřebčíně Silvasvarad. Vystřídala hodně majitelů, kteří se k ušlechtilé kobylce nechovali zrovna hezky. Na památku si odnesla těžce poraněné oko. Druhá klisna, Rigoleta, přišla do Ptení s pověstí ne zrovna hodného koně. Láskyplné zacházení, kterého se jí stejně jako ostatním zvířatům u Frodlových  dostalo, změnilo nedůvěřivou kobylku časem k nepoznání.

"Od obou klisen jsme odchovali celkem šest hříbat. Hřebci šli k novým majitelům, a před nedávnem odešla i Riga. Nechali jsme si Fávinku, a tři kobylky. Můj muž má totiž ještě jeden sen, zapřahat páru vycvičených lipických klisen vlastního chovu," směje se Daria Frodlová.

Porody hříbat byly u Frodlů velkým svátkem, který mají zachycen na videu. "Jednou nás Fáva dostala, než jsme spustili kameru, bylo hříbě na světě. Obě kobylky naštěstí rodily vždy samy a absolutně bez problémů. Jen s připouštěním to nebylo jednoduché, v České republice bylo jen pět hřebců, ani jeden se ale na kobyly krevně nehodil. Museli jsme na Slovensko," popisuje nelehkou anabázi chovatelka.

Roční Bariela a dvouletá Rinaldina už pomalu přelínávají do běla, tříletá Rhodesie je ale hnědá jak hlína pod jejími kopyty. "Ptali jsme se zkušených chovatelů, kteří nám řekli, že změna barvy je individuální. Vybělit může i v pěti letech. Podle rodokmenu jejího otce ale není vyloučeno, že Rodézka zůstane hnědkou. Lipicána ale nezapře, jak typickými chody, tak stavbou těla a typickou hlavou," ukazuje chovatelka bezchybné linie mladé klisny. 

Kolem "koních" dam se u Frodlů točí všichni. "Jedna moje kamarádka říká, že až se znovu narodí, chce být u nás doma koněm," říká Daria Frodlová. 

Lipicáni, pocházející původem z Jugoslávie, jsou chováni zejména pro potřeby vysoké jezdecké školy, využívají se jako koně kočároví a také pro cirkusovou drezuru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám