Hlavní obsah

Během svátků přibylo ve zlínské nemocnici pacientů s infarktem a intoxikací alkoholem

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návaly pacientů během vánočních svátků neřešily v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně pouze úrazové a ORL ambulance, ale také interní a kardiologické oddělení. Nejvíce problémů měli senioři.

Foto: archiv KNTB

Primář Kardiologického oddělení Krajské nemocnice T. Bati MUDr. Zdeněk Coufal.

Článek

Necelá stovka lidí vyhledala pomoc u internistů, polovinu z nich přivezla rychlá záchranná služba. Nejčastěji se jednalo o zhoršení zdravotního stavu u seniorů.

„Šlo o polymorbidní pacienty, často s infekcemi močových nebo dýchacích cest. Zhruba třetinu z nich jsme hospitalizovali,” uvedl primář Interního oddělení KNTB MUDr. Jiří Latta.

Lékaři řešili během svátků i zvýšený počet infarktů myokardu. V případě infarktu se svolává v mimopracovní době intervenční tým, tedy dva lékaři a dvě sestry, který slouží tzv. na telefonu. Pacient je převezen na katetrizační sál.

„Poté ho čeká diagnostická koronarografie a po identifikaci problému tzv. primární angioplastika, zprůchodnění, na infarktové tepně. Pacient pak pokračuje v léčbě na koronární jednotce,” popsal primář Kardiologického oddělení MUDr. Zdeněk Coufal a dodal, že svátky bývají vždy obdobím s vyšším výskytem infarktů. „Zřejmě podíl předsvátečního stresu, možná i více cigaret, ale také nedořešené zdravotní problémy.”

Nejmladší pacient s infarktem měl 43 let, nejstaršímu bylo 86 let.

Internisté v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně "léčili" v průběhu Vánoc také několik případů intoxikace alkoholem, to už se ale týkalo spíše mladších ročníků. Naposledy to byl ve čtvrtek v noci 49letý muž, kterému naměřili pět promile alkoholu v krvi. Po krátkodobé hospitalizaci, respektive vystřízlivění za pomocí infuzí, byl propuštěn domů.  

Reklama

Výběr článků

Načítám