Hlavní obsah

Ani zima, ani déšť neodradily závodníky od startu na Bikemarathonu

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 17. května bez ohledu na nepříznivou předpověď počasí byl odstartován na letišti v Ústí nad Orlicí Bikemarathon - 7. ročník veřejného závodu horských kol určený pro všechny zájemce široké cyklistické veřejnosti i pro zkušené sportovce.

Foto: Stanislava Dvořáková

Na start hlavního závodu 50 km trasy se dostavilo 195 závodníků.

Článek

Letošní Bikemarathon i přes nepříznivé počasí přivedl na start 195 závodníků na trať 50 km a 68 na dvacetikilometrovou hobby jízdu.

Špatné povětrnostní podmínky byly příčinou vynechání úseků s nevyhovujícím stavem terénu, takže délka trati se dostala lehce pod 50 km s daným převýšením 1000 metrů. Musel se vypustit krátký úsek na Třebovských stěnách, který byl na hranici sjízdnosti. Nejtěžší  prudký sestup Vápenky zůstal beze změny. Vyznačená trať byla tak sjízdná i když místy poněkud blátivá, zejména na rovných úsecích, kde voda po předchozích deštích nestačila odtéci.

Méně náročná trať hobby jízdy pro ty, co si oblíbili horská kola spíše pro rekreační charakter, zůstala beze změn s převýšením 400 metrů a závodníci ji projeli celkem i za příznivých povětrnostních podmínek.

Před startem 50 km trasy ředitel závodu Jiří Holubář znovu závodníky podrobně seznámil s nebezpečnými úseky zejména s nejprudší částí stoupání na Třebovské stěny, kde stále leží přes cestu několik poražených stromů. Dva z nich bylo nutné přelézt, čtyři se daly objet. Vzhledem k zevrubným informacím nedošlo k žádným komplikacím. Bezpečnost byla zajištěna traťovými pořadateli s mobily, kteří v případě potřeby by přivolali odpovídající pomoc.

Doprovodný program na prostranství letiště byl zaměřený na sportovní dovednost budoucí cyklistické generace. Pro nejmenší připravilo RC Srdíčko závody všeobecné zdatnosti v překážkové jízdě, na lezecké stěně, v hodu míčkem a střelbě na cíl. Všem náležela odměna za projevenou statečnost.

Pořadatel závodu Generali Sport Bárt pak pro malé závodníky připravil Velkou cenu podle věkových kategorií s překážkami i cílovou branou, kdy největší odměnou pro vítěze byla chvilka slávy na stupních vítězů.

V zápalu bojů o prvenství nikomu pouhá teplota 10°C nevadila, jen pořadatelé jednotlivých soutěží a diváci se zimomřivě krčili do větrovek s rukama zabořenýma hlubobo v kapsách - a za čerstvého větru to opravdu záblo.

To se již do cíle na letišti vraceli závodníci hlavních závodů, kterým zhruba do 13.30 hodin přálo štěstí. Ostatním, přesně podle předpovědi počasí, ztížil dojezd trvající prudký déšť. Přesto z jejich výrazu se dalo vyčíst přesvědčení - my se nedáme i nepřízeň přírody zdoláme.

V 20km hobby jízdě se jako první umístil František Vagenknecht (KP CKFV Nová Paka) s časem 0:55:15, druhý byl Vladimír Vaněk 0:56:04 a třetí Pavel Morávek (Renova Race team Libchavy) 0:57:36.

V Bikemarathonu 50 km zvítězil Jakub Šilar (Bike clinic Cannondale Praha) s časem 1:47:49 před Martinem Splítkem (CS Specialized HK) 1:49:34 a Martinem Horákem (GHOST RUBENA racing HK) 1:51:09.

Nejlepším ústeckým závodníkem byl Petr Macháček (Sport Bárt team), který se s časem 2:12:15 umístil na 33.místě.

Návrat závodníků domů, sice v dešti, často pokrytých bahnem, ale na čistých kolech zásluhou hasičů, byl korunován radostí nad získaným tričkem s označením BIKEMARATHONU.

Reklama

Výběr článků

Načítám