Hlavní obsah

Znojemský advent bude mít bohatý kulturní program i sociální rozměr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční strom se na znojemském Masarykově náměstí letos rozsvítí první adventní neděli 3. prosince. Druhý strom bude na Horním náměstí. Znojemský advent bude mít letos podtitul Než přijde Ježíšek a společně s kulturními a společenskými akcemi bude mít už třetí rok i sociální rozměr. Znojemská Beseda společně s Oblastní charitou Znojmo připravila projekt Splněná přání, díky němuž dostanou pod stromečkem dárky i děti ze sociálně slabých rodin.

Foto: Znojemská Beseda

Advent ve Znojmě

Článek

Advent ve Znojmě začne rozsvícením stromu a koncertem Janka Ledeckého. V dalších dnech vystoupí Big Bang či Znojemský komorní orchestr a další zpěváci. Návštěvníci historického centra budou moci zajít do zimního kina na Masarykově náměstí, kde se budou na velkoplošné obrazovce vysílat vánoční klasiky, jako jsou S čerty nejsou žerty či Tři oříšky pro Popelku.

„Chceme návštěvníkům adventu přinést rodinný a zároveň pestrý program, u kterého se zastaví,“ uvedl ředitel Znojemské Besedy František Koudela.

I letos do centra zamíří trubači, kteří vždy v úterý a ve čtvrtek rozezní od 18 do 18.30 hodin náměstí a ulice z Vlkovy věže. Městem projde vždy od čtvrtka do soboty také ponocný v podvečerním čase, aby ohlásil večerku a hlídal noční klid.

Na výstavu Historie Vánoc a vánočních tradic zve zámek ve Světlé nad Sázavou

Vánoce

Projekt Splněná přání loni zajistil vánoční dárek více než 100 dětem. Týká se dětí ze sociálně slabších rodin a těch, jejichž rodičům pomáhá Domov pro matky a otce v tísni.

„Věříme, že i letos naplníme poselství Vánoc. Cesta, jak dětem pořídit dárky, je jednoduchá a stejná jako loni. Na nalepovacím štítku bude kromě křestního jména také věk, aby se dárek pod stromečkem dostal do správných rukou. Dárky zabalené do vánočního balicího papíru je nutné dopravit do infocentra v Obrokové ulici nejpozději do pátku 8. prosince. Obálky se jmény bude možné vyzvednout už od 15. listopadu,“ dodal Koudela.

K předvánoční době patří i mikulášská nadílka a návštěva čertů. Pátého prosince se proto ve Znojmě uskuteční Pekelná sešlost a 9. prosince se městem projdou rakouští čerti při akci nazvané Perchtenlauf.

Kompletní program znojemského adventu je na webu Znojemské Besedy.

Vánoční výstava ručně vyráběných skleněných ozdob je k vidění ve Vizovicích

Vánoce

Česká televize odhalila pohádku na Štědrý večer

Vánoce

Může se vám hodit na Zboží.cz: DVD S čerty nejsou žerty, DVD Tři oříšky pro Popelku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám