Hlavní obsah

Vánoční výstava ručně vyráběných skleněných ozdob je k vidění ve Vizovicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skleněné ručně vyráběné vánoční ozdoby v tradičních dekorech i aktuálně trendových barvách vystavuje Galerie Mariette v areálu zámku ve Vizovicích na Zlínsku. Návštěvníci zde uvidí ozdoby různých velikostí, tvarů a barev vyráběné různými technologiemi.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zámecká galerie ve Vizovicích představuje tradiční zdobení vánočních stromků i některé letošní trendy

Článek

Na vánočních stromcích v galerii jsou například ozdoby, které působí, jako by měly dvě vrstvy barvy. „Ale je to jen jedna barva, takzvaná porcelánová. Má vysoký lesk a vypadá, jako by to byla barva s vrstvou laku. Baňky jsou třeba červené a zdobené tečkami, které vytvářejí linie,“ vysvětluje autorka výstavy Iva Mynářová.

K vidění jsou také ozdoby, které budí zdání posypu. „Ale když je pohladíte, jsou hladké, jedná se o technologii posyp v laku. Je to barva, která se speciálně míchá,“ doplňuje Mynářová.

Nechybí ozdoby dekorované balotinou, což jsou malé skleněné kuličky, které odrážejí světlo, nebo ozdoby s takzvaným strhávaným lakem.

Česká televize odhalila pohádku na Štědrý večer

Vánoce

Vánoční stromy v galerii mají dlouholetou tradici. Ozdoby jsou vyráběny na zakázku u českého výrobce z východních Čech a jde tedy vždy o skleněné ručně vyráběné ozdoby.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Výstava vánočních ozdob ve Vizovicích

Letos je vystaveno 65 nových vzorů

V dřívějších letech galerie představovala ozdoby odpovídající každoročním trendům. „Za poslední roky jsme udělali zkušenost, že zájem o trendy není až takový, český zákazník chce tradiční Vánoce,“ upřesňuje Mynářová.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Vánoční ozdoby se vyrábějí různými technologiemi

Přesto i letos jsou aktuální trendy zastoupeny. Jde o fialovou barvu v zemitém odstínu. „Vybrali jsme ji na jednu kouzelnou ozdobu, s dekorem trávy se stříbrným a platinovým posypem. Od ní je odvozená sytější pudrová barva. Další stromeček je zdobený zelenkavou a růžovou pudrovou barvou. Tyto barvy jsou letos trendové,“ upozorňuje Mynářová.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Vánoční stromy v galerii mají dlouholetou tradici

K zajímavostem patří dekory s motivem pavího oka či figurek pávů, luxusní ozdoby odvozené od secesních dekorů, ozdoby se stylizovanou ručně malovanou hvězdou. Tradičně nechybí ozdoby v dekoru modrotisku, krajky či perníku. Vystaven je také stromeček s ozdobami z rodinných archivů, některé ozdoby přinesli do galerie také návštěvníci.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zámecká galerie představuje tradiční zdobení vánočních stromků i některé letošní trendy

„Sklo časem degraduje a je velmi křehké, vadí mu výkyvy teploty a vlhkosti. Stromeček proto ani neodstrojujeme, jen ho vždy opatrně zabalíme a uložíme a každý rok ho pak postavíme,“ dodává Mynářová.

Prodejní výstava potrvá do 23. prosince.

400 tisíc světel navozuje vánoční atmosféru v pražských Žlutých lázních. Spotřebují energii jako jeden domácí spotřebič

Vánoce

Po sedmi letech budou opět zprovozněny Krýzovy jesličky v Jindřichově Hradci

Vánoce

Může se vám hodit na Firmy.cz: Galerie Mariette

Reklama

Výběr článků

Načítám