Hlavní obsah

Vánoční cukroví zdražilo, přesto se po něm zaprášilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani zvýšené ceny základních surovin a energií, kvůli nimž museli cukráři zdražit také vánoční cukroví o stokoruny, nesnížily zájem o drobné laskominy na vánoční stůl.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční cukroví

Článek

U nás, co se týče cukroví, tak zájem rok od roku stoupá. A to i letos, kdy jsme zdražili cukroví zhruba o 20 procent,“ řekl Právu spolumajitel frýdecko-místecké výrobny ručně dělaných dortů a kavárny Elizebet Art of Goodies Lukáš Staš s tím, že letos prodávali kilo vánočního cukroví za 1390 korun. Celkem napekli osm druhů cukroví, kromě tradičních druhů, jako jsou rohlíčky či linecké, připravili cukráři z Elizebet také ochucené pusinky. Například levandulové, mátové nebo perníkové.

Foto: Pavel Karban, Právo

Hlavní cukrářka a spolumajitelka frýdecko-místeckého Elizebet Eliška Stašová ukazuje vlevo vánoční cukroví a vpravo mikrodortíky, které jejich podnik pekl před Vánocemi pro zákazníky.

„Co nás překvapilo, je zvýšená poptávka po mikrodortících. Jde o třícentimetrové zmenšeniny skutečných dortů. Je to takový nový trend, dělali jsme jich a děláme obrovské množství oproti předchozím rokům,“ prozradil Staš a dodal, že mikrodortíky neprodávají na kila, ale na kusy. Za 50 kusů s třinácti druhy zaplatí zákazník 699 korun.

Objednávky u konce počátkem listopadu

Odmítat zákazníky, kteří chtěli napéct vánoční cukroví, museli v sociálním podniku 1. Jinačí, který má své provozovny v Krnově, Ostravě a Osoblaze. „Už na začátku listopadu jsme museli zastavit příjem objednávek. I tak se pořád ozývali lidé, co byli z minulosti zvyklí na to, že jsme jim napekli. Už se na ně ale nedostalo,“ popsala zakladatelka podniku Lenka Herentinová a dodala, že lidé cukroví chtěli, i když ho proti loňsku zdražili zhruba o stokorunu.

Kilogram klasického cukroví tak stál v 1. Jinačí 670 a bezlepkového 750 korun. „Dělali jsme i veganské a raw, tam ale na kusy, kilo vyšlo asi za 700 korun,“ odhadovala Herentinová s tím, že celkem před Vánocemi napekli 220 kilogramů cukroví, z toho 20 kilo bylo to alternativní, veganské a raw. „Nedělali jsme ale žádné novinky, tři roky děláme stejné ověřené recepty, které máme po babičkách a které nám chutnají. Bylo tam plněné i suché, všechno máslové.“

Anketa

Kupovali jste letos domů vánoční cukroví?
Ano, kupovali jsme vánoční cukroví
12,4 %
Část cukroví jsem nakoupili, část napekli
5,9 %
Ne, cukroví jsme si pekli sami
72 %
Vánoční cukroví letos vůbec nemáme
9,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2864 čtenářů.

Kdyby napekli více, prodali by to

Také Gabriela Dobiášová, cukrářka a majitelka firmy Štramberské dorty ze Štramberku na Novojičínsku, cukroví zdražila. „O 200 korun, takže kilo bylo za 850 korun. A zájem byl stejný jako předchozí roky,“ přiznala a doplnila, že pro svátky připravili, stejně jako v minulých letech, přibližně 130 kilogramů cukroví. „Jsme malá pekárna, nemůžeme si dovolit víc. Kdybychom mohli, napekli bychom i prodali víc. Zájemců bylo dost, museli jsme odmítat,“ objasnila Dobiášová, která i letos napekla 12 druhů cukroví. „Klasiku, polovinu krémového a polovinu suchého. Poslední den na vyzvednutí byl včera,“ uzavřela cukrářka.

Ceny v polském Lidlu jsou o třetinu nižší než v ČR

Ekonomika

Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám