Hlavní obsah

Vánoční cukroví bez másla: Perníčky, zázvorky, veganské kuličky a další recepty

6. 12. 2022, 8:03

Máte při mlsání vánočního cukroví občas trochu výčitky? Zkuste druhy bez másla - chutnají skvěle a na vašem svátečním stole ubudou nějaké ty kalorie, což se jistě hodí.

Foto: Profimedia.cz

Jde to i bez másla – zkuste dietnější verzi vánočního cukroví.

Článek

1. Zázvorky

Foto: Profimedia.cz

Zázvorky

INGREDIENCE

  • 180 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 lžička zázvoru (sušený nebo nastrouhaný čerstvý)
  • 250 g polohrubé mouky
  • kypřicí prášek do pečiva (stačí na špičku nože)
  • hladkou mouku na vál, tuk na vymazání plechu (místo tuku můžeme použít pečicí papír)

POSTUP:

  • V míse důkladně utřeme moučkový cukr s vejci, žloutkem a zázvorem. Když směs zhoustne (cca za 30 minut), přidáme mouku s práškem do pečiva a vypracujeme hladké těsto.
  • Těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát (cca 1-2 mm) a formičkou z něj vykrajujeme malé trojúhelníčky. Ve středu každého ještě vypíchneme kulatou formičkou (např. na trubičky) malé kolečko.
  • Zázvorky rozložíme na lehce vymazaný plech a necháme asi 3 hodiny odpočívat.
  • Poté vložíme zázvorky na plechu do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme dozlatova.

2. Datlové lanýže s anýzem

Foto: Profimedia.cz

Datlové lanýže s anýzem na vánočním stole jistě nezůstanou bez povšimnutí.

INGREDIENCE

  • 20 čerstvých datlí
  • 2 lžíce kakaa nebo karobu
  • po špetce skořice, anýzu a soli
  • ovoce, čokoláda nebo oříšky na ozdobu

POSTUP:

  • Datle vypeckujte a rozmixujte dohladka.
  • Do kaše zapracujte špetku soli, anýzu a skořice, vypracujte v těsto. Až bude směs dostatečně hutná, nechte ji na chvíli odležet v lednici – nebude se lepit na ruce.
  • Nakonec z hmoty vyválejte malé kuličky a obalte je v kakau či karobu (můžete smíchat s moučkovým cukrem).
  • Do kuliček můžete nakonec zasadit kousek kandovaného ovoce, oříšek, nebo vytlačit důlek, do kterého vlijte rozpuštěnou čokoládu (i tu pak můžete ještě vyšperkovat ovocem či oříšky).

3. Perníčky bez másla

Foto: Profimedia.cz

Vánoční perníčky jsou výborné i ve variantě bez másla.

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 180 g medu
  • 2 vejce
  • 2 lžičky perníkového koření
  • lžička jedlé sody
  • trocha rumu na ovonění

POSTUP:

  • Všechny suroviny smícháme a vypracujeme z nich hladké těsto.
  • Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odležet několik hodin, nejlépe do druhého dne.
  • V dalším kroku těsto rozdělíme na části a rozválíme. Z plátu pak vykrajujeme tvary dle libosti.
  • Na plechu pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Po vychladnutí můžeme dozdobit bílkovou polevou.

4. Veganské cukroví: meruňkové kuličky

Foto: Profimedia.cz

Meruňkové kuličky jsou skvělou zdravější alternativou vánočního cukroví i pro vegany.

INGREDIENCE

  • 300 g sušených meruněk
  • 3 lžíce vymačkané citronové šťávy
  • pistáciové oříšky (nebo jiné dle chuti)
  • sušený kokos

POSTUP:

  • Důkladně opláchnuté sušené meruňky rozmixujte spolu s citronovou šťávou na hustší kaši.
  • Z hmoty modelujte malé kuličky.
  • Podle chuti obalte kuličky v kokosu, rozemletých oříšcích, kakau (můžete ovonět skořicí) nebo v nastrouhané čokoládě.
  • Před podáváním dejte kuličky do lednice ztuhnout.
  • Tip: místo meruněk můžete použít např. sušené švestky, višně, fíky, datle atd.

5. Vínové vánoční cukroví

Foto: Profimedia.cz

Vínové cukroví je krásně křehké a rozplývá se na jazyku.

INGREDIENCE

  • 450 g hladké mouky
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 100 ml bílého vína
  • 200 ml oleje
  • marmeláda na lepení, moučkový cukr na obalení (můžeme ovonět vanilkou)

POSTUP:

  • Ve větší misce smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Důkladně promícháme a postupně přiléváme bílé víno a olej.
  • Vypracujeme hladké těsto, které by mělo být měkké, a odložíme ho na pár hodin do chladničky.
  • Těsto rozválíme na pomoučené pracovní desce a formičkou vykrojíme různé tvary (s chladným těstem se nepracuje nejlépe, ale časem se poddá).
  • Hotové tvary pokládáme na plech s papírem na pečení a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut (podle velikosti a tloušťky).
  • Nakonec slepujeme marmeládou a obalíme v moučkovém cukru.

Recepty na nepečené cukroví, které připraví snadno a rychle i začátečník

6. Ořechové knoflíky

Foto: Profimedia.cz

Ořechové knoflíky lahodí nejen chuťovým buňkám, ale i oku.

INGREDIENCE

  • 300 g mletých vlašských ořechů
  • 300 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce kakaa nebo karobu

Krém

  • 1 bílek
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • oříšky na ozdobení

POSTUP:

  • Vlašské oříšky, cukr, vejce, kakao a žloutek utřeme do jednotné hmoty, ze které oddělujeme menší kousky a vytváříme kuličky o velikosti vlašského oříšku.
  • Kuličky ukládáme na plech vystlaný papírem na pečení a vrch jemně přitlačíme, aby vznikl důlek pro náplň.
  • Náplň: Bílek s moučkovým cukrem a citronovou šťávou vyšleháme do pěny, přidáme mouku a vařečkou promícháme.
  • Cukrářským sáčkem (ale postačí igelitový s ustřiženým rohem) navrstvíme krém na každou kuličku a její vršek ozdobíme oříškem.
  • Takto připravené knoflíky vložíme do předem vyhřáté trouby a sušíme cca jednu hodinu (záleží na velikosti) při teplotě 60 stupňů.

Reklama

Související články

Výběr článků