Hlavní obsah

Na trh míří statisíce vánočních hvězd, roste obliba bílé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Expedice stovek tisíc oblíbených vánočních hvězd, tedy pryšců nádherných, v těchto dnech vrcholí v zahradnických firmách po celé České republice.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Balení vánočních hvězd v zahradnické firmě Azalea Chlumec

Článek

Jednou z nich je i Azalea Chlumec na Ústecku, kde nyní pracovnice postupně balí desetitisíce kusů v různých barvách a velikostech. Podle jednatele společnosti Petra Nachlingera sice drtivě převažuje klasická červená varianta, ale roste i poptávka po bílé.

„Vánočních hvězd děláme téměř sto tisíc, jsme součástí sdružení pěti firem CZ Flora, které na trh dodává téměř jeden milion kusů,“ řekl Novinkám Nachlinger. Sdružení posílá hvězdy před Vánocemi do supermarketů a květinářských velkoobchodů, přímo do firmy si jezdí majitelé menších květinářství.

V moderních fóliovnících na zhruba dvou a půl hektarech u Chlumce panuje čilý ruch. Pracovnice po skupinách balí květiny, označují je nálepkami a skládají na vozíky. Ve společnosti pracuje zhruba 17 lidí, ve špičkách si najímá zahraniční brigádníky.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Jednatel firmy Petr Nachlinger při kontrole vánočních hvězd

Drtivá většina, 90 až 95 procent pěstovaných hvězd, je červených. „Z ostatních barev je v poslední době módní bílá, která se dříve podílela na produkci dvěma procenty, nyní až čtyřmi, je po ní poptávka,“ uvedl jednatel.

Další varianty jsou růžové nebo s různobarevnými listy. „Dříve jsme bílé hvězdy barvili na netypické odstíny, třeba na modrou, tato móda už je naštěstí pryč. O třpytky na květinách však zájem stále je, lidé to chtějí. Vánoce snesou všechno, co je třpytivé,“ doplnil Nachlinger.

Betlém řezbáře Jaroslava Beneše z Loštic je kronikou plnou zajímavých osobností

Vánoce

Květina by neměla nachladnout

Vánoční hvězda patří k nejcitlivějším pokojovým rostlinám. „Je háklivá třeba na přelití a velmi citlivá je i na mráz,“ upozornil jednatel. „V obchodě se musí dobře zabalit a rychle donést do auta, které je vytopené alespoň na 15 stupňů. Dost často na ni lidé zapomenou, nechají ji v autě třeba tři hodiny, a hvězda prochladne natolik, že to pro ni může být nebezpečné,“ upozornil Nachlinger s tím, že s dobrou péčí může vydržet dlouho. „Je to krátkodenní rostlina a ke kvetení potřebuje méně světla než 11 hodin denně. A to nejméně po dobu čtyř týdnů. Za další čtyři týdny vykvete a je důležité ji nepřelévat. Má ráda polosuchý režim a prostor bez průvanu.“

Sadbu hvězd zde kupují od nizozemských, německých i českých pěstitelů, menší část sazenic si namnoží sami. „Největší, zhruba 80 centimetrů vysoké vánoční hvězdy se sází už začátkem července, ty nejmenší typy až v září. Nejběžnější velikosti v květináči o průměru 12 centimetrů se sází na přelomu července a srpna,“ popsal Nachlinger.

Kromě vánočních hvězd pěstují hlavně jarní balkonové a záhonové květiny, které tvoří hlavní část sortimentu. „Pracovní a prodejní špička je od března do května, živí nás hlavně jaro. Zbytek roku je úspěch, když je to ekonomicky nad nulou. Nejde však dělat jedno bez druhého,“ dodal Nachlinger.

Ježíškova pošta na Božím Daru začne štemplovat vánoční přání

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám