Hlavní obsah

Betlém řezbáře Jaroslava Beneše z Loštic je kronikou plnou zajímavých osobností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loštice

Přes tři sta figurek vyřezaných většinou ze špalíků lipového dřeva obsahuje unikátní betlém řezbáře Jaroslava Beneše z Loštic na Šumpersku. Raritou přitom je, že přes sto z nich představuje autentické postavy z Loštic, ale i dalších míst v České republice.

Dřevěný betlém v LošticíchVideo: Novinky

 
Článek

Mnozí z nich ještě žijí. „Když mě někdo nějak zaujme, tak ho udělám. Dostávám i tipy. Betlém je tak takovou malou dřevěnou kronikou,“ řekl Novinkám a Právu Jaroslav Beneš.

Různá zvířátka a postavičky, z nichž většina spěchá k betlémské jeskyni poklonit se narozenému děťátku, vyřezává autor již tři desítky let. Letos k nim přibyly další. Část betlémských figurek se přitom pohybuje. Přičinil se o to řezbářův přítel Jan Sedlák.

Novinkami mezi postavičkami jsou letos světoznámý obuvník Tomáš Baťa, kterého řezbář ztvárnil, jak na podnose nese boty, a pak letos nově zvolený loštický král Tvarůžek Jakub Oliverius. „Brýle na jeho postavičku zhotovil bouzovský zlatník Michal Mayer, jehož figurka je už také v mém betlému,“ prozradil.

Do pražského Klementina se po 100 letech vrátila výstava betlémů. Nechybí Voskovec, Werich ani golem

Vánoce

Každou ze ztvárněných postav Beneš dokáže představit s vtipem i úctou k tomu, co dotyčný dělá či dokázal. „Snažím se vystihnout to, co je pro danou osobnost charakteristické,“ uvedl řezbář.

Když mě někdo nějak zaujme, tak ho udělám. Betlém je tak takovou malou dřevěnou kronikou
Jaroslav Beneš, řezbář

V jeho betlému lze najít třeba zpěváka, skladatele, textaře, hudebníka a spisovatele Pavla Nováka, jehož figurka má v levé ruce kytaru a v pravé srdce, z kterého vychází houslový klíč. „Chtěl jsem tím připomenout, že zpíval a rozdával lidem radost až do konce svého života. Byl to člověk s obrovským srdcem,“ podotkl Beneš.

V minulosti již do svého betléma vyřezal třeba i loštického malíře a ilustrátora Adolfa Kašpara, světoběžníka Jana Welzla, malíře Maxe Švabinského, zápasníka Gustava Frištenského, zřejmě nejznámějšího českého vězně Jiřího Kajínka či slavného hanáckého obra Josefa Drásala, který měřil 242 centimetrů a vážil 186 kilogramů.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Jednou z nových postaviček v betlému je figurka Tomáše Bati, říká řezbář Jaroslav Beneš (na snímku).

Betlémská cesta v Třešti opět zve do domácností betlémářů

Vánoce

Například Welzl má v ruce smotek mapy okolí severního pólu, kterou sám vytvořil. Frištenský svírá v rukou dva soudky jako připomínku toho, že měl za ženu dceru prvního sládka litovelského pivovaru.

Figurka Kajínka zase visí na tenké kožené šňůrce z okna mírovské věznice, jejíž malba dotváří spolu s malbami hradu Bouzov a zámku v Úsově pozadí Benešovy betlémské krajiny. „Dala mi hodně práce, protože musela být hodně maličká, aby alespoň trochu odpovídala velikosti hradu,“ vzpomněl řezbář.

Mezi těmi, které v loštickém betlému vynikají, je například i figurka skladatele Leoše Janáčka, která rovněž svírá v ruce srdíčko s houslovým klíčem. „Zajímavostí je, že je z jabloně, kterou sám Janáček zasadil na Hukvaldech,“ poznamenal Beneš.

Devět centimetrů vysoká postavička Karla Kryla s kytarou, která je také součástí loštického betléma, byla zapsána do české knihy rekordů jako nejmenší figurka tohoto legendárního zpěváka a textaře.

I letos budou moci betlém spatřit ti, kteří v čase adventu zavítají do Benešova loštického ateliéru. Bývá jich kolem tří tisíc. Ateliér v rodinném domě řezbáře v Moravičanské ulici bude otevřen od 1. prosince denně, včetně svátků, až do 6. ledna vždy od 14 do 18 hodin. Zájemci si budou moci prohlédnout také díla výtvarníků z Loštic a okolí.

Po sedmi letech budou opět zprovozněny Krýzovy jesličky v Jindřichově Hradci

Vánoce

Může se vám hodit na Zboží.cz: Betlémy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám