Hlavní obsah

Chrudimská firma vytvořila rekordních 2022 foukaných vánočních labutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mrákotín u Chrudimi
Aktualizováno

Vánoční ozdoby mají mnoho podob, od koulí přes nejrůznější tvary figurek. Chrudimská firma specializující se na výrobu ručně zpracovaných skleněných ozdob vytvořila ale už v létě rekord. V 16 lidech včetně jediné „foukačky“ skla vyrobila na 2022 foukaných skleněných a ručně zdobených vánočních labutí, a to dokonce ve 167 variantách. V reportáži se podívejte, jak jedna taková labuť vzniká.

Chrudimská firma vytvořila rekordních 2022 foukaných vánočních labutí.Video: Novinky

 
Článek

Výroba není vůbec jednoduchá, tucet labutí dokáže jeden člověk vyrobit za týden.

„Výroba probíhá tak, že každý foukač začíná na koulích. Musí se naučit sklo dobře natvarovat, hlavně dobře nahřát. Koule trvají rok, rok a půl, než se je foukač naučí,“ sdělila Novinkám Vladimíra Jelínková, vedoucí provozu. Vyfouknutí labutě trvá sice asi 3 minuty, ale naučit se to trvá roky.

Na vánočním stromečku budou letos dominovat platinové ozdoby

Vánoce

Labutě mají dvojí tvar, a to buď s rovnou hlavou, nebo se stočenou. Některé mají korunky. Ty nejsou lepené, ale také skleněné, což zabere další čas na tvorbu.

U labutí z čirého skla poté probíhá také zastříbření, kdy se do každé aplikuje stříbro, které sklo zneprůhlední.

Následuje barvení, kdy se labuť musí otírat molitanem, aby se na jejím členěném povrchu netvořily fleky. Kromě klasických jednobarevných firma vyrábí i dvoubarevné labutě, které jsou stříkané.

Foto: Novinky

Labutě procházejí procesem stříbření.

„Není tady žádný stroj, ani lakovna, každá labuť se musí vzít zvlášť do ruky a stínovat barvou z pistole jako v autolakovně, takže se jí dávají nástřiky, barvy různě přecházejí,“ vysvětluje vedoucí provozu. Na malírně se labuť ozdobí křidélky, dodají se očička, kamínky nebo malé drahokamy.

Když labuť uschne, dostává se na balírnu, kde se jí dolepuje nožička, skřipeček, a to speciálním lepidlem. Výroba ale ještě nekončí…

Pravé peří z Afriky

„Jelikož nejsme v umělém světě a máme rádi křehkou krásu, nemáme tady nic umělého, ani peří není z uměliny,“ dodává paní Jelínková. Peří pochází z afrického ptáka marabu, použité je jeho staré peří, které vypadá v důsledku přepeřování. Zhruba za týden vznikne tucet labutí.

Výroba 2022 labutí trvala zhruba měsíc a půl a podílelo se na ní 16 lidí. Firma byla jedinou v republice, která měla na jednom místě tolik foukaných a ručně malovaných skleněných labutí, za což si vysloužila certifikát z Muzea kuriozit a rekordů.

Foto: archiv koulier.cz

Chrudimská firma vytvořila rekord v počtu foukaných labutí na jednom místě.

Firma Koulier vyrábí kromě labutí i klasické skleněné koule a další vánoční ozdoby.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Koulier

Reklama

Výběr článků

Načítám