Hlavní obsah

Recepty na kokosky: tradiční, polomáčené a od cukráře Josefa Maršálka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kokosky patří mezi oblíbené vánoční cukroví, které patří na náš štědrovečerní stůl. Přestože se původní těsto skládalo z pouhých tří ingrediencí (bílku, kokosu a cukru), dnes má každá rodina trošku jinou variantu.

Foto: Profimedia.cz

Kokosky

Článek

Připravit správně tuhý sníh na výrobu kokosek je tak trošku alchymie, kterou neovládá každý, proto dnes už existují i malinko upravené recepty, u kterých jsou hezké tvary zaručenější. Jak na to, naleznete u prvního receptu.

Další varianta je již složitější a poslední, třetí, od mistra cukráře Josefa Maršálka úplně nejtěžší. Přestože chuť každé z variant je trošku jiná, všechny stojí za vyzkoušení.

Kokosky - snadný recept

INGREDIENCE
200 g strouhaného kokosu
130 g cukru moučka
2 - 3 vejce (podle velikosti)
špetka soli

POSTUP:

  1. Cukr prosejeme do mísy a přisypeme strouhaný kokos.
  2. Přidáme vejce a vařečkou zpracujeme těsto.
  3. Poté propracujeme těsto ještě rukama.
  4. Z těsta tvarujeme kuličky a klademe na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Následně každou kuličku lehce přimáčkneme k plechu a vytvarujeme do špičky.
  6. Plech s kokoskami vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme cca 7 minut. Poté snížíme teplotu na 150 °C a pečeme dalších 5 minut, až jsou kokosky zlatavé.
  7. Kokosky by měly být na povrchu křupavé a uvnitř krásně měkké.

Recepty na vanilkové rohlíčky s ořechy a mandlemi

Vánoce

Polomáčené kokosky

Foto: Sage

Polomáčené kokosky

INGREDIENCE
150 g moučkového cukru
4 bílky
200 g strouhaného kokosu
70 g měkkého tvarohu
čokoláda
sůl

POSTUP:

  1. Do mísy dáme 4 bílky se špetkou soli a začneme šlehat na sníh. Jakmile je sníh polotuhý, postupně do něj přidáváme moučkový cukr, dokud nevznikne tuhá pěna, která vytváří "špičky". Celé to bude trvat cca 4-5 minut.
  2. Poté do sněhu přidáme kokos a tvaroh a gumovou stěrkou opatrně spojíme.
  3. Tvarujeme kokosky na plech vyložený pečicím papírem. Můžeme si pomoci zdobicím sáčkem, ale pak je zapotřebí pracovat rychle, protože kokos absorbuje tekutou složku, směs postupně tuhne.
  4. Pečeme v předehřáté troubě s horkovzduchem na 160 °C cca 10 minut.
  5. Upečené a vychladlé kokosky následně namočíme ve vysokoprocentní kvalitní čokoládě.

Linecké cukroví: recept na tradiční, bezlepkové a ze špaldové mouky

Vánoce

Kokosky s griotkovým krémem v ruby čokoládě od cukráře Josefa Maršálka

Foto: Babiččina volba

Kokosky podle Josefa Maršálka

INGREDIENCE (40 kokosek)
Těsto
60 g cukru moučka
120 g másla
180 g hladké mouky (na křehké těsto)
50 g kokosové moučky
1 žloutek (vejce velikosti M)
1 citron – kůra
1 g soli
Kokosové pusinky
100 g bílků60 g strouhaného kokosu
200 g cukru krupice2 g soli
Krém
120 g ruby čokolády
60 g griotky
125 g másla
Na dokončení
100 g ruby čokoládycukrářské sypání
15 g kakaového másla100 g pikantního džemu

POSTUP:

  1. Na těsto smícháme mouku Babiččina volba na křehká těsta, kokosovou mouku, cukr a máslo s citronovou kůrou a solí do drobenky, přidáme žloutek a vypracujeme rychle a krátce těsto, které zabalíme a necháme v lednici asi 15 až 20 min. odpočinout.
  2. Poté vyválíme na sílu 3 až 4 mm a vykrájíme kolečka o průměru 4 cm.
  3. Odkládáme je na plech s papírem na pečení a pečeme při 160 °C – program horkovzduch asi 15 až 20 minut dozlatova. Z trouby je vyjmeme a necháme vychladnout.
  4. Na pusinky smícháme bílky, sůl a cukr krupici a ve vodní lázní nahřejeme na 60 °C.
  5. Poté vyšleháme do pevného sněhu, opatrně pomocí stěrky vmícháme kokos a ihned tvarujeme sáčkem s velikou řezanou trubičkou vysoké pusinky o průměru maximálně 3 cm.
  6. Pokládáme je dále od sebe na plech vystlaný papírem na pečení.
  7. Nakonec posypeme cukrářským zdobením a vložíme do vyhřáté trouby na 110 °C – program horkovzduch.
  8. Pečeme asi 1 hod. (musejí zůstat sněhově bílé). Teplotu popřípadě snížíme.
  9. Ruby čokoládu opatrně rozpustíme, vmícháme griotku a rozmícháme dohladka.
  10. Poté přidáme změklé máslo a vyšleháme do hladkého krému, kterým naplníme sáček s úzkou řezanou trubičkou.
  11. Na obvod všech lineckých koleček nastříkáme krémem kroužek.
  12. Dovnitř dáme půl lžičky džemu.
  13. Přiklopíme vychladlou upečenou pusinkou a dáme do lednice ztuhnout.
  14. Poté namáčíme spodní část v rozehřáté polevě z čokolády a kakaového másla.

Vánoční skořicové hvězdičky podle cukrářky Mirky van Gils Slavíkové

Vánoce

Recepty na vánoční cukroví s ořechy

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám