Článek
Připravit správně tuhý sníh na výrobu kokosek je tak trošku alchymie, kterou neovládá každý, proto dnes už existují i malinko upravené recepty, u kterých jsou hezké tvary zaručenější. Jak na to, naleznete u prvního receptu.
Další varianta je již složitější a poslední, třetí, od mistra cukráře Josefa Maršálka úplně nejtěžší. Přestože chuť každé z variant je trošku jiná, všechny stojí za vyzkoušení.
Kokosky - snadný recept
| INGREDIENCE |
|---|
| 200 g strouhaného kokosu |
| 130 g cukru moučka |
| 2 - 3 vejce (podle velikosti) |
| špetka soli |
POSTUP:
- Cukr prosejeme do mísy a přisypeme strouhaný kokos.
- Přidáme vejce a vařečkou zpracujeme těsto.
- Poté propracujeme těsto ještě rukama.
- Z těsta tvarujeme kuličky a klademe na plech vyložený pečicím papírem.
- Následně každou kuličku lehce přimáčkneme k plechu a vytvarujeme do špičky.
- Plech s kokoskami vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme cca 7 minut. Poté snížíme teplotu na 150 °C a pečeme dalších 5 minut, až jsou kokosky zlatavé.
- Kokosky by měly být na povrchu křupavé a uvnitř krásně měkké.
Polomáčené kokosky

Polomáčené kokosky
| INGREDIENCE |
|---|
| 150 g moučkového cukru |
| 4 bílky |
| 200 g strouhaného kokosu |
| 70 g měkkého tvarohu |
| čokoláda |
| sůl |
POSTUP:
- Do mísy dáme 4 bílky se špetkou soli a začneme šlehat na sníh. Jakmile je sníh polotuhý, postupně do něj přidáváme moučkový cukr, dokud nevznikne tuhá pěna, která vytváří "špičky". Celé to bude trvat cca 4-5 minut.
- Poté do sněhu přidáme kokos a tvaroh a gumovou stěrkou opatrně spojíme.
- Tvarujeme kokosky na plech vyložený pečicím papírem. Můžeme si pomoci zdobicím sáčkem, ale pak je zapotřebí pracovat rychle, protože kokos absorbuje tekutou složku, směs postupně tuhne.
- Pečeme v předehřáté troubě s horkovzduchem na 160 °C cca 10 minut.
- Upečené a vychladlé kokosky následně namočíme ve vysokoprocentní kvalitní čokoládě.
Kokosky s griotkovým krémem v ruby čokoládě od cukráře Josefa Maršálka

Kokosky podle Josefa Maršálka
| INGREDIENCE (40 kokosek) | |||
|---|---|---|---|
| Těsto | |||
| 60 g cukru moučka | |||
| 120 g másla | |||
| 180 g hladké mouky (na křehké těsto) | |||
| 50 g kokosové moučky | |||
| 1 žloutek (vejce velikosti M) | |||
| 1 citron – kůra | |||
| 1 g soli | |||
| Kokosové pusinky | |||
| 100 g bílků | 60 g strouhaného kokosu | ||
| 200 g cukru krupice | 2 g soli | ||
| Krém | |||
| 120 g ruby čokolády | |||
| 60 g griotky | |||
| 125 g másla | |||
| Na dokončení | |||
| 100 g ruby čokolády | cukrářské sypání | ||
| 15 g kakaového másla | 100 g pikantního džemu | ||
POSTUP:
- Na těsto smícháme mouku Babiččina volba na křehká těsta, kokosovou mouku, cukr a máslo s citronovou kůrou a solí do drobenky, přidáme žloutek a vypracujeme rychle a krátce těsto, které zabalíme a necháme v lednici asi 15 až 20 min. odpočinout.
- Poté vyválíme na sílu 3 až 4 mm a vykrájíme kolečka o průměru 4 cm.
- Odkládáme je na plech s papírem na pečení a pečeme při 160 °C – program horkovzduch asi 15 až 20 minut dozlatova. Z trouby je vyjmeme a necháme vychladnout.
- Na pusinky smícháme bílky, sůl a cukr krupici a ve vodní lázní nahřejeme na 60 °C.
- Poté vyšleháme do pevného sněhu, opatrně pomocí stěrky vmícháme kokos a ihned tvarujeme sáčkem s velikou řezanou trubičkou vysoké pusinky o průměru maximálně 3 cm.
- Pokládáme je dále od sebe na plech vystlaný papírem na pečení.
- Nakonec posypeme cukrářským zdobením a vložíme do vyhřáté trouby na 110 °C – program horkovzduch.
- Pečeme asi 1 hod. (musejí zůstat sněhově bílé). Teplotu popřípadě snížíme.
- Ruby čokoládu opatrně rozpustíme, vmícháme griotku a rozmícháme dohladka.
- Poté přidáme změklé máslo a vyšleháme do hladkého krému, kterým naplníme sáček s úzkou řezanou trubičkou.
- Na obvod všech lineckých koleček nastříkáme krémem kroužek.
- Dovnitř dáme půl lžičky džemu.
- Přiklopíme vychladlou upečenou pusinkou a dáme do lednice ztuhnout.
- Poté namáčíme spodní část v rozehřáté polevě z čokolády a kakaového másla.




