Hlavní obsah

Advent je tady. Podívejte se, jak rychle vytvořit adventní věnec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již v neděli rozsvítíme na adventních věncích první svíčku, tato nese význam naděje. Pokud ještě svůj adventní věnec nemáte, připravili jsme pro vás videonávod. V reportáži se kromě postupu dozvíte také o letošních trendech ve zdobení i to, na co si dát při kreativní činnosti pozor.

Domácí výroba adventního věnceVideo: Novinky

 
Článek

Pro začátek je vhodné vybrat správný korpus. Kromě velikosti záleží také na materiálu. Doporučuje se používat slaměný, který je odolný vůči vlhkosti. Využít ho navíc můžete i na jarní či podzimní výzdobu. Věnec ze sušené slámy vydrží dlouho, a tak rozhodně nebudete muset kupovat za rok nový.

Rozměr byste měli promyslet podle prostoru, který jste ochotni věnci ze stolu či třeba dveří věnovat. My jsme použili korpus o průměru 35 centimetrů, což je střední velikost. Na jeho zdobení je potřeba přibližně pět chvojových větví.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Domácí výroba adventního věnce

Jaké chvojí?

Často používaným základem věnců jsou jedlové větve. Ty se navíc dají míchat, neboť každý druh jedle má trochu jinou barvu. Výsledný mix udělá věnec zajímavějším.

„Jedle má tu výhodu, že neopadá, i když seschne, a drží si stále pěknou barvu i tvar,“ poznamenala majitelka květinového ateliéru Rosmarino Markéta Keclíková.

Vyrobte si adventní věnce z vánoční hvězdy

Vánoce

Smrkové větve naopak opadají v teple rychleji, použít ale můžete třeba větve z túje, buxusu či tisu, který je jedli velmi podobný a seženete ho levněji. „V posledních letech je moderní to mixovat,“ dodala Keclíková.

Důležité je také chvojí mít čerstvé, aby co nejdéle vydrželo. „Ideální je, aby to chvojí bylo uchováváno někde v chladu. A to i poté, co ten věnec budete mít hotový a ještě nebude třeba čas ho dát na stůl, tak je dobré ho dát na balkon nebo do sklepa,“ upozornila.

Nejdřív svíčky

Po úspěšném „obmotání“ korpusu větvemi přichází na řadu zdobení. Začít bychom měli podle dekoratérky svíčkami, jelikož jsou nejvýraznější a ovlivní následné dozdobení.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Domácí výroba adventního věnce

„Svíčky můžeme dávat do kříže, případně vedle sebe na jednu polovinu. Dnes je ale i moderní tam svíčky dát rozhozeně bez ‚ladu a skladu‘, ale já mám raději klasiku,“ doplnila.

Význam adventních nedělí a svící

První adventní neděle

O první adventní neděli zapalujeme první fialovou svíčku, tzv. svíci proroků. Tato svíčka je památkou na proroky, kteří předpověděli narození Ježíše Krista. Pro obyčejné lidi je symbolem nadějí v lepší časy a ve splnění přání. Následující svíčky se zapalují proti směru hodinových ručiček.

Druhá adventní neděle

Druhou adventní neděli nebo také Bronzovou neděli zapalujeme druhou fialovou svíčku, tzv. betlémskou, která reprezentuje lásku a představuje Ježíškovy jesličky. Je tak ideální čas pro uctění všech vztahů minulých, současných i směřujících do budoucna. Hospodyňky začínají péct vánoční cukroví. Podle tradic by mělo jít o devět či dvanáct druhů – k uctění každého měsíce v roce.

Třetí adventní neděle

O třetí adventní neděli zapalujeme růžovou svíci, tzv. pastýřskou. Vyjadřuje radost z blížícího se konce postního období, adventní období získává slavnostnější ráz. Připomíná, že se blíží oslava narození Páně. Pro mnohé lidi je také symbolem přátelství a díků za všechny blízké. V minulosti také lidé o stříbrné neděli velmi důkladně uklízeli svůj dům.

Čtvrtá adventní neděle

Čtvrtou adventní neděli zapalujeme poslední fialovou svíčku, tzv. andělskou, která představuje mír a pokoj. Blíží se završení času adventu a přechod do vánočních svátků. Advent má představovat především čas naděje. Je obdobím vzpomínání a také očekávání.

Na dozdobení můžete zvolit také přírodní materiály. „Já používám eukalyptus, olivovník, eryngium – bodlák. To jsou živé materiály, které i po zaschnutí vypadají dobře. Po malých větvičkách se mohou vkládat do toho chvojí,“ vysvětlila Keclíková.

„Je lepší tam větvičky dávat menší, protože samozřejmě uschnou, tak aby tam pak neležely suché větve přes ten pěkný základ,“ upozornila floristka.

Hitem je semiš

Přestože již dnes nejsou podle ní ve výzdobě žádné limity, stále v zájmu zákazníků vede klasika. „Staročeské věnce, zlatočervená, zelená, ale i střídání materiálů, to je oblíbené,“ sdělila Novinkám.

Letošním hitem jsou prý semišové ozdoby. „Mohou se k nim dát třeba mašle, ale není to nutné,“ dodala.

Při kombinování materiálů je důležité brát ohled na barvy. Začínat by se mělo největšími ozdobami a poté pokračovat těmi drobnějšími. „Prostory mezi svíčkami nemusí být vykryté úplně stejně. Velikostně dohromady by ale poté měly být podobné. Zdobit by se mělo průběžně ne ze strany na stranu. Prostě mít ten věnec neustále pod kontrolou,“ vysvětlila floristka.

První adventní neděle: Připomeňme si pravou symboliku a historii adventních věnců

Vánoce

O druhé adventní neděli jsou přípravy na Vánoce v plném proudu

Vánoce

Může se vám hodit na Zboží.cz: Adventní věnce, Adventní svíčky

Reklama

Výběr článků

Načítám