Hlavní obsah

Zrada v ukrajinských řadách. Dva Zelenského důstojníci chtěli spáchat atentát na Budanova

Vysoce postavení představitelé ukrajinského Hlavního ředitelství rozvědky (HUR) v rozhovoru pro britský list The Times uvedli podrobnosti o tom, jak rozkryli síť proruských ukrajinských důstojníků, která ve spolupráci s ruskou Federální službou bezpečnosti (FSB) plánovala atentát na Kyryla Budanova, šéfa rozvědky HUR, a pravděpodobně i na prezidenta Volodymyra Zelenského i šéfa Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) Vasyla Maljuka.

Foto: Profimedia.cz

Šéf HUR Kyrylo Budanov

Článek

K atentátu na Budanova mělo dojít 4. května, pět dní před ruskými oslavami Dne vítězství. Jeden z atentátníků si právě v tento den ve sklepě v Kyjevské oblasti zřídil dronové řídicí středisko. Když byl připravený na místě, sdělil mu člen FSB jeho cíl.

„Až uvidíte přijíždět konvoj s černou Toyotou Land Cruisem a černým mikrobusem, sdělte jejich souřadnice,“ zněl ruský rozkaz podle ukrajinských představitelů HUR, kteří si nepřáli být jmenováni. Podle informací listu The Times právě tento popis seděl na kolonu generálporučíka Budanova.

„Rusové plánovali odpálit balistickou raketu na těchto souřadnicích, zatímco operátor dronu byl ve svém úkrytu. Poté měl (operátor) vypustit svůj dron, natočit následky útoku pro své spojky a navést dron vyzbrojený granátem do kohokoli, kdo přežil nebo přišel na pomoc,“ popsal zdroj plánovaný atentát na šéfa HUR.

Putin je připraven jednat, chce zmrazit válku na současné frontě

Válka na Ukrajině

Ani to ale nebylo vše. Pokud by se operace dostala až do této fáze, Rusové by následně zaútočili další balistickou raketou v rámci „dvojitého útoku“, jehož cílem bylo zabít záchranné služby a zakrýt důkazy o útoku dronu.

Rychlá operace

K ničemu z toho ale nedošlo. Ukrajinská SBU totiž dlouhodobě sledovala tři muže podezřelé z plánování atentátu. Dva z nich přitom pracovali přímo v ukrajinské ochrance, která měla za úkol chránit nejvyšší ukrajinské představitele včetně prezidenta Zelenského.

Podle jednoho ukrajinského představitele, se kterým britský list mluvil, podezřelí v rámci přípravy atentátu přivezli do Kyjeva dělostřelecké granáty, protipěchotní minu MON-90 a sebevražedné drony.

První podezřelý, kterého zdroj z orgánů činných v trestním řízení identifikoval jako plukovníka Andreje Huka, je obviněn z toho, že od roku 2014 pracuje pro FSB. Druhého muže, plukovníka Oleksandra Derkače, údajně naverbovala a předávala mu rozkazy FSB.

Komunikaci mezi podezřelými a jejich spojkami z ruské tajné služby zachytila SBU pomocí výkonné sledovací techniky, uvedl The Times. Maljuk o zjištění okamžitě informoval Budanova. Na atentátníky se následně vrhl ozbrojený zásahový tým a SBU připravila rychlou operaci.

„Naším cílem bylo provést koordinované zatčení, aby se nemohli navzájem informovat. Aby neutekli,“ uvedl zdroj.

My na Ukrajině vojáky nemáme. Země NATO pro Novinky odmítly zapojení svých armád

Válka na Ukrajině

Jeden důstojník byl doma ve svém kyjevském bytě, druhý na návštěvě přátel v Sumské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Oba byli podle informací tajných služeb ozbrojení. Aby se vyhnuli nebezpečné přestřelce, vylákala je SBU tak, že zařídila, aby byli nečekaně povoláni do práce.

Na oba muže si pak počkala jednotka rychlého nasazení, jejíž členové se převlékli za obyčejné policisty a obsadili kontrolní stanoviště. Ta jsou přitom na Ukrajině běžná, stejně tak je normální být na stanovišti například kvůli kontrole dokladů zastaven.

Než podezřelí ve svých vozidlech dorazili ke stanovišti, prohledali členové speciálních složek každé civilní auto, aby dali najevo, že kontrola je rutinní záležitostí.

První muž byl zatčen poměrně snadno, druhý muž ale při kontrole nezastavil a nezaparkoval a pokračovat v jízdě. Pouze spustil okénko a ukázal služební průkaz.

„K zatčení jsme vybrali urostlého, fyzicky zdatného muže oblečeného v policejní uniformě. Předstíral, že jeho průkaz nevidí, a přiblížil se k autu,“ uvedl příslušník kontrarozvědky.

„Jednou rukou skrz okno otevřel dveře a druhou rukou ho chytl za hlavu. Jelikož ale auto předtím úplně nezastavilo, dalo se ihned do pohybu,“ vysvětlil zdroj.

Americká diplomacie pro Novinky neodmítla zapojení vojáků na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Tajný telefon

Ostatní příslušníci SBU se následně nahrnuli k autu, aby ho zastavili a vytáhli z něj muže, čímž dokončili zatčení. Poté došlo k prohledání jejich domovů, kde našli výbušniny a součástky dronů schovaných do pneumatik a hromady dřeva. Nalezli i skrýš s tajným telefonem.

Oba muži se prý při výslechu přiznali. Nalezený telefon měl navíc obsahovat komunikaci, v níž byla zmíněna vozidla a trasy používané Zelenským a Maljukem. Je tedy možné, že to, co plánovali na Budanova, chtěli poté použít i na prezidenta a šéfa SBU.

Hukova rodina, která uprchla do Evropy a je silně proukrajinsky orientovaná, byla jeho zatčením zdrcena. „Všem jim lhal. Jeho žena si myslela, že její manžel brání svou zemi, jeho děti si myslely, že jejich otec je ukrajinský hrdina,“ dodal příslušník HUR.

Huk se ovšem narodil v Rusku, což vysvětluje jeho pohnutky. Od Moskvy bral tři tisíce dolarů měsíčně (přes 68 tisíc korun) a další tisíc dolarů (asi 22 700 korun) jako „cesťák“, který dostával v případě nutnosti cestování při plnění ruských rozkazů.

Druhý důstojník Derkač se ruských akcí údajně účastnil jen kvůli penězům s tím, že doufal, že mu Huk pomůže v dalším kariérním postupu. Ukrajinské úřady o zadržení obou důstojníků informovaly 6. května. Operaci, při níž došlo k jejich zatčení, řídil sám Maljuk.

Oběma mužům hrozí za velezradu doživotí. Osud třetího muže, jehož jméno v rozhovoru nepadlo, není v tuto chvíli známý. Ze zprávy The Times není ani jasné, zda se jej Ukrajincům podařilo identifkovat či zadržet.

Do tří měsíců odpálíme Krymský most, tvrdí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám