Hlavní obsah

Putin je připraven jednat, chce zmrazit válku na současné frontě

Aktualizováno

Ruský vůdce Vladimir Putin je připraven zastavit válku na Ukrajině vyjednáváním o příměří, které by „uznalo současné linie bojů“. S odkazem na čtyři ruské zdroje o tom informuje agentura Reuters s tím, že Putin je i nadále připraven bojovat, pokud Kyjev a Západ na návrh na příměří nezareagují.

Foto: Profimedia.cz

Ruský vůdce Vladimir Putin

Článek

Tři z těchto zdrojů, které mluvily pod podmínkou anonymity a které jsou obeznámeny se situací v Putinově okolí, uvedly, že ruský vůdce vyjádřil „malé skupince“ poradců frustraci z toho, co považuje za pokusy Západu zbrzdit jednání a také z rozhodnutí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nejednat o míru, dokud je Putin u moci, píše agentura Reuters.

„Putin může bojovat tak dlouho, jak bude potřeba, ale je také připraven na příměří, na zmrazení války,“ uvedl jeden z vysoce postavených ruských činitelů, který s Putinem spolupracoval a ví, o čem se na nejvyšší úrovni v Kremlu mluví.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov v odpovědi na žádost agentury Reuters o komentář uvedl, že ruský vládce dal opakovaně najevo, že Rusko je otevřené dialogu k dosažení svých cílů, a prohlásil, že země nechce „věčnou válku“.

Šojgua nechtěli pustit do čínského parlamentu. Problémem byly doklady

Evropa

Dva zdroje dále uvedly, že Putin zastává názor, že dosavadní úspěchy ve válce jsou dostatečné k tomu, aby „ruskému lidu prezentoval vítězství “. Rusové od začátku plnohodnotné invaze okupují části čtyř ukrajinských oblastí, jde o Záporožskou, Chersonskou, Doněckou a Luhanskou oblast. Žádnou z nich nicméně nemá Rusko plně pod kontrolou.

Tři zdroje navíc uvedly, že Putin si je vědom toho, že jakékoli nové větší úspěchy by vyžadovaly další celonárodní mobilizaci, což si prý nepřeje, přičemž jeden zdroj, který ruského prezidenta zná, uvedl, že jeho popularita po první mobilizaci v září 2022 poklesla.

Povolání do armády podle agentury Reuters vyděsilo část ruského obyvatelstva a přimělo statisíce mužů ve věku pro odvod k odchodu ze země. Průzkumy ukázaly, že Putinova popularita klesla o několik procentních bodů. Peskov nicméně uvedl, že Rusko teď nemá potřebu mobilizace. Místo toho provádí něco, co nazývá „nábor dobrovolných smluvních vojáků do ozbrojených sil“.

Jak ale připomněla agentura Reuters, jednání se v současné situaci zdají být vzdálená. Zelenskyj totiž několikrát uvedl, že dokud je Putin u moci, žádná jednání nebudou. Uvedl navíc, že mír za Putinových podmínek nepřipadá v úvahu.

Jeden ze zdrojů předpověděl, že k žádné dohodě nemůže dojít, dokud bude Zelenskyj u moci. Jedinou možností je, že by ho Rusko obešlo a uzavřelo dohodu s Washingtonem. Americký ministr zahraničí Antony Blinken nicméně minulý týden při své návštěvě Kyjeva novinářům řekl, že nevěří, že by Putin měl zájem o seriózní jednání. Prezident Joe Biden navíc opakovaně uvedl, že jednání musí proběhnout za přítomnosti Ukrajiny.

Zelenskyj už dříve vypracoval jediný mírový plán, na základě kterého by Ukrajina přistoupila k míru. Ten se mimo jiné skládá z kompletního stažení ruských vojsk z ukrajinského území, včetně Krymského poloostrova, který Rusko nezákonně anektovalo v roce 2014, a tím porušilo v roce 1994 podepsané Budapešťské memorandum, které Ukrajině výměnou za vzdání se jaderných zbraní garantovalo bezpečnost a územní celistvost.

Nechat Rusku Donbas a Krym. List popsal Trumpův 24hodinový mírový plán

Válka na Ukrajině

Podle zdrojů agentury Reuters nicméně Putin jakékoli stažení odmítl a jedná se o „položku“ na mírové dohodě, o které nehodlá nijak jednat. Ruský vůdce by byl s tímto stavem spokojený a kdyby se v dohodě zakotvily veškeré dosavadní územní zisky, byl by ochotný zmrazit konflikt na současné frontové linii.

„Putin řekne, že jsme vyhráli, že nás NATO napadlo a že my jsme si udrželi suverenitu. Řekl by, že máme pozemní koridor na Krym, což je pravda,“ uvedl jeden ze zdrojů.

I Peskov prohlásil, že o vrácení čtyř regionů, které jsou nyní podle ruské ústavy trvale součástí Ruska, nemůže být řeč. Žádná členská země OSN připojení oblastí neuznává, a to ani samozvanou Doněckou a Luhanskou lidovou republiku

Putin chce válku zastavit i proto, že čím déle se bude válka protahovat, tím více se do Ruska budou vracet váleční veteráni nespokojení s poválečnými vyhlídkami na práci a příjem, což může vyvolat napětí ve společnosti, uvedl jeden ze zdrojů, který spolupracoval s Putinem, vysvětluje agentura Reuters.

Pokud však nedojde k příměří, Putin je připravený postupovat na Ukrajině dále, čímž by zvyšoval tlak na ukrajinského prezidenta. Zdroje také uvedly, že ruský vůdce nevěří, že Západ dodá Ukrajině dostatek zbraní, což oslabí ukrajinskou morálku.

V červnu se ve švýcarském Bernu bude konat mírový summit o Ukrajině, na které podle Zelenského byly nebo budou pozvány země, které se staví za principy Charty OSN a mezinárodního práva.

„Summit bude sloužit jako platforma pro diskusi o způsobech dosažení komplexního, spravedlivého a trvalého míru pro Ukrajinu,“ uvedl Zelenskyj. Rusko na tento summit nebylo pozváno. Ukrajinský prezident však uvedl, že na druhým summit by pozvánku již dostat mohlo.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová nicméně uvedla, že se Rusko účastnit nehodlá. Nepřijelo by podle ní ani na další akce, na kterých by se probíral mírový plán Zelenského.

Došlo na Prigožinova slova. Putin provádí čistku přesně podle jeho scénáře

Evropa

Výběr článků

Načítám