Hlavní obsah

Do tří měsíců odpálíme Krymský most, tvrdí Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představitel ukrajinské vojenské rozvědky (HUR) prohlásil, že ukrajinská armáda v první polovině roku 2024, tedy nejpozději do tří měsíců, zaútočí na Krymský most takovým způsobem, že jej kompletně vyřadí z provozu. Informuje o tom britský deník The Guardian. Pokud by se to rozvědce podařilo, znamenalo by to pro Rusko zásadní problém v zásobování na frontě. Muselo by probíhat skrz okupovanou Záporožskou a Chersonskou oblast.

Foto: Profimedia.cz

Krymský most

Článek

„Uděláme to v první polovině roku 2024,“ řekl britskému deníku jeden z úředníků ukrajinské vojenské rozvědky. Podle něho už šéf HUR Kyrylo Budanov má „většinu prostředků k uskutečnění tohoto cíle“, který plní v rámci dlouhodobějšího záměru prezidenta Volodymyra Zelenského, který chce „minimalizovat“ přítomnost ruského námořnictva v Černém moři.

Deník The Guardian ovšem podotkl, že není jasné, jak by případný ukrajinský útok na most spojující ruskou Krasnodarskou oblast a Krymský poloostrov proběhl a zda je HUR vůbec schopna ho provést vzhledem k tomu, že se jedná o velmi dobře chráněný cíl.

Pro Putina je most hmatatelnou připomínkou toho, co považuje za jeden ze svých největších politických úspěchů: „navrácení“ Krymského poloostrova Rusku v roce 2014 za použití tajných ruských jednotek a fingovaného referenda, které téměř nikdo na světě neuznal.

Ničemní bastardi, rozjela se Zacharovová kvůli rozpravě německých důstojníků o mostu na Krym

Evropa

Most byl přitom v minulosti již dvakrát zasažen a opravován. Loni v červenci při náletu ukrajinských námořních dronů došlo k rozsáhlému poškození silničního úseku, který vede souběžně se samostatným železničním úsekem využívaným ruskou armádou k přesunu tanků a zásob. V říjnu 2022 výbuch, podle Ruska způsobený bombou propašovanou na nákladním automobilu, způsobil pád několika úseků vozovky do vody.

Potenciální problém pro Rusko

Pokud by byl most trvale poškozen, Moskva by byla nucena přepravovat vojenské zásoby po silnici přes okupovanou jižní Ukrajinu. Trasa by vedla přes Chersonskou a Záporožskou oblast, které Rusko částečně obsadilo na jaře 2022. Ukrajinští představitelé se navíc domnívají, že by se tím výrazně zhoršila schopnost Kremlu provádět ofenzívy v době, kdy jeho pozemní síly postupují vpřed.

Úředníci oslovení britským deníkem dále naznačili, že západní zbraně by Ukrajině umožnily zničit most rychleji. Zelenskyj opakovaně požádal Berlín o jeho raketový systém dlouhého doletu Taurus. Německý kancléř Olaf Scholz to ale dlouhodobě odmítá s tím, že by se to rovnalo přímému zapojení jeho země do války s Ruskem a nebezpečné eskalaci.

Budanovův zástupce generálmajor Vadym Skybytskyj řekl, že se evropští politici obávají eskalace mylně. „Co pro nás eskalace znamená? Máme za sebou dva roky války. Je to každodenní postup,“ řekl. „Rusko bombarduje naše území. Zasahuje elektrárny a civilní infrastrukturu,“ dodal.

Rumunská armáda v Moldavsku nebo na Ukrajině? Budeme chránit naše občany, plánuje Bukurešť

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám