Hlavní obsah

S vojáky v záporožské elektrárně mi neumožnili mluvit, řekl šéf MAAE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zpráva o Záporožské jaderné elektrárně by měla být hotová příští týden. Řekl to v pátek šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi po návratu z Ukrajiny, kde delegace expertů organizace navštívila elektrárnu čelící ostřelování.

Foto: Profimedia.cz

Grossiho tisková konference po návratu ze Záporoží

Článek

Grossi zopakoval, že fyzická integrita elektrárny, která je v části Ukrajiny okupované Ruskem, byla narušena, a to několikrát. Grossi to označil za „nepřijatelné v každém ohledu“.

Na otázku novináře, zda ho něco při inspekci překvapilo, řekl: „Nepřekvapilo.“

Část delegace MAAE na místě zůstala. „Doufám, že tam nebudeme muset být pořád. Doufám, že se to vrátí do normálu a že bude elektrárna v blízké budoucnosti znovu fungovat normálně se svými normálními majiteli a zaměstnanci,“ uvedl Grossi.

Podle něj se ukázalo, jak je důležité, že existuje instituce, která je nezpochybnitelně odborná a oproštěná od politických tlaků.

Ruští vojáci, kteří jadernou elektrárnu okupují, prý s delegací vůbec nekomunikovali. „Několikrát jsem požádal o to, abych si s někým z nich mohl promluvit, ale nebyli k dispozici,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám