Hlavní obsah

Žoldnéřům z Maroka a Británie hrozí na Donbasu trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahraniční žoldnéři z Maroka a Británie, kteří bojovali na Donbasu, mohou dostat trest smrti. Oznámil to v pátek podle ruské agentury TASS hlavní vyšetřovatel úřadu generálního prokurátora neuznané Doněcké lidové republiky Viktor Gavrilov.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Doněčtí tankisté u Mariupolu

Článek

Prokuratura dokončila vyšetřování skupiny žoldnéřů z Maroka a Británie a připravila dokumentaci k trestnímu stíhání. Podle vyšetřovatelů se účastnili příprav a bojů proti Doněcké lidové republice, kterou vyhlásili tamní proruští separatisté a uznalo ji pouze Rusko.

Dokumentace byla předána soudu k posouzení, zda se dotyční dopustili válečných zločinů. Hrozí jim za to tresty smrti.

Rusko přesouvá do Běloruska raketové komplexy a žoldnéře, tvrdí Ukrajina

Válka na Ukrajině

V dubnu se objevily zprávy o dvou zajatých Britech, kteří bojovali na straně Ukrajiny a požádali o výměnu za proruského poslance Viktora Medvedčuka, jenž je v ukrajinském zajetí.

Ukrajina vyzvala v březnu cizince, kteří chtějí pomoci, aby se přihlásili do její cizinecké legie; první přijeli na Ukrajinu v březnu. Rusko tehdy uvedlo, že se zahraničními žoldnéři nebude jednat jako se zajatci, ale že je postaví před vojenský soud. O vstup do legie měli zájem i Češi, do bojů se chtěli zapojit i britští veteráni z Afghánistánu.

Rusku se hlásí už 40 tisíc syrských bojovníků. Tohle jste ještě neviděli, vzkazují Ukrajincům

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám