Hlavní obsah

Žena v Petrohradu pouštěla na parapetu z rádia kritiku invaze, policista k ní vyšplhal na balkon

Petrohrad

Pokutu 50 000 rublů (asi 18 000 korun) dostala obyvatelka Petrohradu, která přes reproduktor na okenním parapetu svého bytu pouštěla hlasitou kritiku jednání ruských vojáků na Ukrajině. Policista neváhal vylézt na ženin balkon a její vysílání ukončit. Informoval o tom ruský opoziční portál Mediazona.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin promlouvá na vojenské přehlídce v Moskvě.

Článek

Na záznamu, který pouštěla Irina Kustovová z Petrohradu v den Putinova projevu u příležitosti oslav konce druhé světové války, srovnávala žena z Ukrajiny chování ruských vojáků na Ukrajině s tím, čeho se dopouštěli nacisté během druhé světové války.

Kustovová pustila také píseň od ruského písničkáře Vladimira Vysockého s názvem Vojáci skupiny Střed, jejíž text hovoří o tom, jak nacističtí vojáci pochodují přes ukrajinskou „spálenou pláň“. Pokutu Kustovová dostala za údajnou diskreditaci ruské armády.

Policistovi, který Kustovovou zatkl, pomohli vylézt na její balkon další pracovník policie a ženina sousedka. Jakmile se policista ocitl na balkoně, začal kopat do dveří oddělujících balkon od bytu. Na Kustovovou křičel: „Otevři!“ Sousedka přitom policistu varovala, ať si dá pozor, protože Kustovová je „obrovská“. Video ze zásahu den na to zveřejnil na Twitteru investigativní portál Perm 36,6.

Putin je diktátor, psalo se na prokremelském serveru

Evropa

Během soudního zasedání Kustovová přiznala vinu a uvedla, že nevěděla o trestní odpovědnosti za šíření informací „diskreditujících vojáky“. Řekla také, že si chtěla poslechnout armádní písně a nečekala, že na záznamu zazní slova „znevažující důstojnost a čest ruských vojáků“. Tiskové oddělení soudu upřesnilo, že žena „nemá televizor a dění sleduje na internetu“.

Reklama

Výběr článků

Načítám