Hlavní obsah

Ruska zapálila na protest proti invazi auto generála, TASS mlčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V centru Moskvy byla v sobotu zatčena protiválečná demonstrantka, která zapálila auto ruského generála odpovědného za vojenskou cenzuru. S odkazem na nezávislou ruskou agenturu Baza o tom informoval britský deník Telegraph. Ten píše, že jde o dosud nejnásilnější protest od zahájení ruské agrese na Ukrajině. Ruská státní agentura TASS o činu informovala, zapomněla ale dodat, že šlo o protest proti invazi.

Foto: Mash/Twitter, Bez zdroje

Bez názvu

Článek

Žena polila vůz BMW generála Jevgenije Sekretareva (jiné zdroje jméno přepisují jako Sektarev, pozn. red.) benzínem a poté ho zapálila. Fotografie z místa ukazují zničený kufr auta. Pachatelka policii vypověděla, že auto zapálila jako protiválečný protest, píše Baza. Podle dostupných informací je zadrženou 65letá žena, která bydlí ve stejném domě, jako generál.

„Útok patří k dosud nejnásilnějším protestům proti válce na Ukrajině a přichází jen týden poté, co při výbuchu bomby v autě v hlavním městě zemřela prokremelská novinářka Darja Duginová,“ píše Telegraph.

Sekretarev je zástupcem náčelníka 8. ředitelství ruského generálního štábu, oddělení odpovědného za cenzuru vojáků a důstojníků.

O incidentu informovala velmi krátkou zprávou také ruská státní agentura TASS. Informaci, že dotyčná svým činem chtěla vyjádřit protest proti invazi na Ukrajinu, však článek neobsahuje. Rovněž nezmiňuje, komu přesně auto patřilo.

Podporujete terorismus, kritizuje ruský velvyslanec při OSN Černochovou

Zahraniční

Takhle nepracujeme, zlikvidovaly ji ruské tajné služby, zní k atentátu na Duginovou z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Autoritářský režim prezidenta Vladimira Putina zatkl už tisíce lidí za pouhé vyjádření nesouhlasu s válkou, za což nyní hrozí až patnáctileté vězení. Z toho důvodu se větší veřejné protesty téměř nekonají. Sabotérským skupinám se nicméně podařilo zapálit náborová střediska nebo hacknout nějaké z vládních webových stránek.

Reklama

Výběr článků

Načítám