Hlavní obsah

Zelenskyj v USA: Nevzdáme se. Nezraďte nás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí na návštěvě USA vyjádřil naději, že s touto zemí snad může i nadále počítat. Uvedl to při zahájení klíčové návštěvy Washingtonu, kde se bude pokoušet zachránit návrh amerického prezidenta Joea Bidena na novou pomoc Ukrajině, který minulý týden zablokovali republikáni. Výměnou za podporu balíčku požadují výrazné zpřísnění americké imigrační politiky, což demokraté odmítají.

Foto: Julia Nikhinson, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve Washingtonu (11. prosince 2023)

Článek

„Nevzdáme se. Víme, co máme dělat, a vy se můžete spolehnout na Ukrajinu, a stejně tak doufáme, že se budeme moci spolehnout na vás,“ řekl Zelenskyj podle webu listu The Washington Post v projevu na Národní univerzitě obrany ve Washingtonu po úvodních slovech amerického ministra obrany Lloyda Austina.

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr obrany Lloyd Austin

Ruský prezident Vladimir Putin stále doufá, že na Ukrajině dosáhne vítězství, uvedl Austin, ale Spojené státy podle něj i nadále „neochvějně“ podporují Kyjev. „Navzdory svým zločinům a navzdory své izolaci Putin stále věří, že dokáže převálcovat Ukrajinu a že dokáže převálcovat Ameriku. Ale mýlí se,“ řekl Austin. „Americké závazky musí být dodržovány,“ dodal podle Reuters ve zjevné narážce na Kongres.

Zelenskyj uvedl, že je „zásadní, aby politika … nezradila vojáky“. „Dovolte mi být k vám upřímný, přátelé. Pokud někoho inspirují nevyřešené otázky v Kapitolu, je to právě Putin,“ dodal.

Dopis Santovi: Ukrajinci předali Američanům seznam zbraní, které by rádi dostali

Válka na Ukrajině

V úterý se Zelenskyj setká s Bidenem a v 9:00 místního času (15:00 SEČ) také promluví v Senátu. Bidenova administrativa varovala Kongres, že neobnovení vojenské pomoci Ukrajině by mohlo zvrátit průběh války ve prospěch Ruska, což by pro Západ znamenalo bezpečnostní hrozbu.

Ukrajina, podpořená miliardami americké vojenské pomoci a také americkými zpravodajskými službami, dokázala odrazit počáteční ruský pokus a zahnat ruské síly zpět od klíčových měst. Kyjevu se však v letošním roce při očekávaném protiútoku nepodařilo prolomit ruské obranné linie a Rusko nyní zřejmě přechází do ofenzivy na východě země.

Zelenskyj poletí do Washingtonu jednat se senátory, kteří zamítli pomoc Ukrajině

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám