Hlavní obsah

Dopis Santovi: Ukrajinci předali Američanům seznam zbraní, které by rádi dostali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofistikované systémy protivzdušné obrany, stíhačky F-18 Hornet, bezpilotní letouny či bojové vrtulníky Apache a Black Hawk jsou podle agentury Reuters na nejnovějším „seznamu výzbroje pro potřeby ozbrojených sil Ukrajiny“, který představitelé Kyjeva během středečního uzavřeného jednání ve Washingtonu předali americké straně. Podle srbského listu Novosti, který se odvolává na zdroj ze zmíněné konference, by si o „takové výzbroji mohla nechat zdát nejedna ze zemí NATO“.

Foto: Profimedia.cz

Letoun F/A-18C Hornet se švýcarskými výsostnými znaky. Ilustrační foto

Článek

Úplný seznam zahrnuje zbraně, s nimiž už má Ukrajina zkušenosti, uvedla agentura Reuters. Jde například o tanky Abrams a 155milimetrová děla. Na seznamu jsou ale také zbraně, o něž Kyjev už v minulosti žádal, ale zatím je nedostal, například stíhačky F-16 a střely ATACMS dlouhého doletu. V jeho hledáčku se ocitly také bitevní letouny A-10 Warthog, ale ani z toho nebylo nic.

Foto: Bernie Hennesy, Reuters

Vrtulník AH-64 Apache britské armády startuje z paluby lodě HMS Ocean.

Seznam podle Novostí zahrnuje několik „překvapení“, jako je strategický dopravní letoun C-17 Globemaster od Boeingu a C-130 Super Hercules, které vyrábí společnost Lockheed Martin. Nechybí na něm podle Reuters také bojové vrtulníky Apache a Black Hawk.

Podle listu Novosti ale Ukrajinci nezůstali jen u toho. Řekli si také o stíhačky F-18 Hornet, tři typy dronů od General Atomics, včetně MQ-9B Sky Guardian, či o systém protivzdušné obrany Terminal High Altitude Area Defense (THAAD).

U protivzdušných komplexů jde podle srbských Novostí především o schopnost vypořádat se s ruskými balistickými raketami typu Iskander M a s hypersonickými raketami typu Kinžal.

Hornety ani apače nikdo nedá

Podle listu Novosti se ukrajinský seznam pohybuje v kategoriích, o nichž by si mohla nechat zdát nejedna ze zemí NATO. Kyjev má dostat letouny F-16 od členů Aliance, kteří nahrazují letadla ve své výzbroji stroji páté generace. Tam ale kromě F-35 patří také F-18 Hornet, kterých se většina ze zemí NATO, které je mají k dispozici, určitě nebude chtít vzdát.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Vrtulníky Black Hawk. Ilustrační foto

Podobné je to u bojových vrtulníků. Ty, které Ukrajina zařadila na seznam, má z evropských členů Aliance k dispozici Británie, Polsko, Řecko a Nizozemsko a zdá se, že na nich lpí, uvedl list.

Republikáni v americkém Senátu zablokovali pomoc Ukrajině a Izraeli

Amerika

Ještě větším problémem ale je, že republikáni tento týden zablokovali v americkém Senátu návrh nové pomoci Ukrajině, kterou požaduje americký prezident Joe Biden. Šlo o přibližně 61 miliard dolarů (1,38 bilionu korun).

Výměnou za podporu balíčku, který zahrnuje i další položky, požadují republikáni výrazné zpřísnění americké imigrační politiky, které se pro demokraty zatím zdá být nestravitelné. Obě strany o věci chtějí dál jednat, budoucí vývoj však zůstává nejasný. Bílý dům na hlasování reagoval prohlášením, že republikáni v Kongresu „dávají (ruskému prezidentu Vladimiru) Putinovi ten nejlepší (vánoční) dárek, jaký si mohl přát“.

Potřebujeme 17 milionů granátů, šokoval Zalužnyj. Posílil úvahy o svém odvolání

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám