Hlavní obsah

Ukrajinci se stáhli z Lysyčansku. Vůle k úspěchu nestačí, uvedlo velení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský generální štáb v neděli večer přiznal, že se ukrajinské síly stáhly z Lysyčansku. Moskva už dříve oznámila, že její síly a jednotky separatistů město ovládly. Lysyčansk bylo poslední město v Luhanské oblasti, které ovládaly ukrajinské jednotky.

Foto: Reuters

Následky ostřelování Lysyčansku

Článek

„Po těžkých bojích o Lysyčansk byly ukrajinské síly donuceny opustit pozice a linie, které zaujímaly,“ oznámil ukrajinský generální štáb podle listu Ukrajinska pravda. O stažení už dříve informovali američtí experti.

„Za mnohonásobné převahy ruských okupačních sil v dělostřelectvu, letectvu a salvových raketometech i v munici a personálu by pokračování obrany města vedlo k fatálním následkům. Aby se zachránily životy ukrajinských obránců, bylo přijato rozhodnutí stáhnout se,“ dodal štáb na vysvětlenou.

Ukrajinská armáda se z Lysyčansku stáhla, tvrdí američtí analytici

Evropa

„Ocelová vůle a vlastenectví naneštěstí k úspěchu nestačí – potřebujeme materiální a technické prostředky,“ dodal štáb a přidal naději, že město bude jednou od ruských okupantů osvobozeno: „Vrátíme se a určitě vyhrajeme!”

Pád Lysyčansku znamená, že ruské síly ovládly celou Luhaskou oblast, jejíž tzv. „osvobození“ bylo jedním z cílů ruské invaze. O osvobození Luhanské oblasti v neděli informoval ruského prezidenta Vladimira Putina ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Dobyli jsme Lysyčansk a celou Luhanskou oblast, oznámila Moskva

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám