Hlavní obsah

Animovaná mapa ukazuje, jakou rychlostí Ukrajinci vyhánějí Rusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než dvacet obcí se během neděle podařilo osvobodit ukrajinským jednotkám, uvedl ukrajinský generální štáb v pondělí svodce. Tyto obce jsou nyní pod plnou kontrolou ukrajinských vojsk. Současně varoval před ruským ostřelováním, které v noci vyřadilo dodávky proudu v několika velkých městech. Rychlost ukrajinského postupu dokládá animovaná mapa.

Ukrajinská ofenziva na severu zeměVideo: Novinky

 
Článek

Znovu dobyté území o velikosti 3000 km2, které již potvrdil prezident Volodymyr Zelenskyj, odpovídá v českém kontextu zhruba velikosti Libereckého kraje. Institut pro studium války (ISW) ale v neděli zveřejnil nově aktualizovanou mapu, která naznačuje, že už Ukrajina dobyla území velké přibližně 8000 km2. To už by byl téměř celý Plzeňský kraj.

Ukrajinský štáb uvedl, že pokračuje osvobozování obcí v Charkovské a Doněcké oblasti. Ruské jednotky podle jeho vyjádření rychle prchají ze svých pozic buď do Ruska, nebo do hloubky okupovaných území na východě. Zmínil, že ve vesnicích Velykyj Burluk a Dvorička v Charkovské oblasti prchající ruští vojáci zabavovali lidem majetek a vozidla.

Zelenskyj: Dobyli jsme zpět Izjum

Válka na Ukrajině

Podle ukrajinského generálního štábu ruští vojáci s rodinami opustili i město Svatove a nechali tam jen příslušníky lidové milice místních obyvatel. Zprávy o odchodu se objevily na účtech Rusů na síti Telegram.

Vývoj invaze Ruska na Ukrajině - stav k 11. záříVideo: Novinky

Hrozba odvetných úderů

„Je tu další hrozba leteckých a raketových útoků na celém území Ukrajiny. Za posledních 24 hodiny provedl nepřítel 18 raketových a 39 leteckých úderů na vojenské i civilní objekty na území Ukrajiny,“ uvedl ukrajinský generální štáb. Zasaženo bylo asi třicet obcí včetně Kramatorsku, Dnipra, Pavlohradu a Kosťantynivky.

Odvetné ruské útoky: Charkov, Dnipro i Poltava potemněly

Válka na Ukrajině

Raketový útok na charkovskou tepelnou elektrárnu, která po zásahu vzplála, byl označen ve svodce jako další ruský teroristický čin proti kritické infrastruktuře. Rusko ho navíc spáchalo symbolicky 11. září, tedy v den výročí teroristických útoků v USA v roce 2001.

Ukrajinský štáb uvedl, že ruská palba je silná u Kramatorsku, dále u Bachmutu, který se ruské jednotky pokoušely marně dobýt skoro tři měsíce, a také u Avdijivky, kde se ruské jednotky snažily vytlačit ukrajinské obránce od Doněcku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám