Hlavní obsah

Odvetné ruské útoky: Charkov, Dnipro i Poltava potemněly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charkov

Několik velkých ukrajinských měst se v noci na pondělí stalo terči ruských útoků. V Charkově vyřadilo ruské ostřelování dodávky vody a elektřiny, výpadky elektrického proudu zaznamenaly i Dnipro, Poltava a další ukrajinská města na východě země. Podle listu Guardian to mělo dopady na miliony lidí.

Hořící elektrárna v Charkově po ruském ostřelováníVideo: Reuters

 
Článek

Starosta Charkova Ihor Terechov potvrdil, že ruské ostřelování vyřadilo ve většině města dodávky elektřiny a vody. Označil to za ruskou pomstu za ukrajinské úspěchy na bojišti.

U Charkova ruské rakety mířily na rozvodnou síť. Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak řekl, že byla zasažena tepelná elektrárna CHPP-5.

Ukrajinský ministr obrany: Ofenziva jde lépe, než se čekalo. Rusko může být poraženo

Válka na Ukrajině

V provincii Sumy, jež se nachází na severu Ukrajiny západně od Charkova při hranicích s Ruskem, gubernátor Dmytro Žyvyckyj vyzval obyvatele, aby vypnuli všechna elektrická zařízení: „Napětí v síti pokleslo v celé oblasti. Doporučuji vypnout tolik elektrických přístrojů, kolik jen jde.“

Zatímco dodávky proudu v Sumské, Dněpropetrovské a Poltavské oblasti se podařilo rychle obnovit, v Charkově panovala tma i o půlnoci.

Foto: Reuters

Hořící tepelná elektrárna u Charkova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj z výpadků elektřiny obvinil „ruské teroristy“: „Žádná vojenská zařízení. Cílem je odepřít lidem světlo a teplo.“

Rusům vzkázal: „Stále si myslíte, že jsme jeden národ? Pořád si myslíte, že nás můžete zastrašit, zlomit a donutit k ústupkům? Skutečně jste nic nepochopili?“

Reklama

Výběr článků

Načítám