Hlavní obsah

Migrační vlna je obrovská. Přes polovinu uprchlíků v ČR tvoří děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Do České republiky přijelo z Ukrajiny již přes sto tisíc lidí, čtvrtina z nich chce do Prahy. Po jednání Ústředního krizového štábu to řekl šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle něj více než polovinu uprchlíků tvoří děti. „Řešíme migrační vlnu nevídaného rozměru,“ uvedl.

TK po jednání krizového štábu 7.3.2022 Video: ČTK

 
Článek

„Čísla jsou obrovská, jsou nad naše očekávání. Rychlost přesunu lidí z Ukrajiny je obrovitánská. Do České republiky dorazilo více než sto tisíc lidí,“ řekl Rakušan.

Mezi lidmi, kteří přišli do Česka z Ukrajiny, tvoří víc než polovinu děti. Mezi dospělými je 80 procent žen.

Praha už nápor uprchlíků nezvládá, chtěla by pomoc armády

Válka na Ukrajině

Nejvíce lidí utíká do hlavního města. „Praha má 25 procent příchozích, a je tak místem, kam drtivá většina lidí z Ukrajiny míří a chce mířit,“ upřesnil ministr.

„Osm až deset tisíc lidí denně zvládáme. Co je nad, to začíná být problém, hlavně v Praze,“ doplnil.

Pražské asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky v Kongresovém centru kvůli množství lidí zastavilo již v pondělí na 24 hodin přijímání dalších žadatelů.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se kvůli tomu obrátil na Rakušana, chce větší přerozdělování uprchlíků do jednotlivých krajů. Pomoc by chtěl také od armády.

„Hasičský záchranný sbor organizuje převoz lidí do jiných krajských asistenčních center,“ nastínil další postup šéf vnitra. Vlaky by se pak podle něj měly vypravovat dále tak, aby nebylo hlavní město přehlcené.

Reklama

Výběr článků

Načítám