Hlavní obsah

Zásah domu v Dnipru má už 36 obětí včetně dvou dětí. Rusko vinu odmítlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet obětí sobotního ruského raketového útoku na obytný dům v Dnipru vzrostl na 36, uvedl šéf oblastní správy Valentyn Rezničenko. Starosta Borys Filatov nedává velkou naději, že by se z trosek ještě povedlo někoho zachránit.

Útok na obytnou budovu v DnipruVideo: STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE

 
Článek

„Naděje na záchranu dalších lidí jsou nyní minimální, myslím, že mrtvých budou tucty,“ uvedl Filatov. Podle Rezničenka je nezvěstných 35 lidí.

„Záchranné a pátrací práce v Dnipru probíhají skoro 40 hodin. V noci záchranáři vytáhli z trosek výškové budovy zničené ruskou raketou další těla. V tuto chvílí si útok nepřítele vyžádal životy 35 obyvatel domu. Jsou mezi nimi dvě děti,“ uvedl Rezničenko ráno, pak se podařilo vytáhnout ještě jedno mrtvé tělo. Zraněno bylo 75 lidí včetně 14 dětí, 39 osob bylo zachráněno.

Ruské ministerstvo obrany v neděli k sobotnímu ostřelování uvedlo: „Všechny vybrané cíle byly zasaženy. Cíl útoku byl splněn.“

Šéf NATO: Putin chyboval, Ukrajina dostane víc těžkých zbraní. Už brzo

Válka na Ukrajině

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle agentury Interfax nicméně v pondělí odmítl vinu Ruska za zásah domu v Dnipru: „Ruské ozbrojené síly neútočí na obytné domy nebo civilní infrastrukturu. Útočí se na vojenské cíle, očividné nebo zamaskované.“

Podle něj na dům dopadla ukrajinská raketa země-vzduch: „Sami jste viděli závěry některých představitelů ukrajinské strany, kde se mluvilo o tom, že se tato tragédie stala v důsledku zásahu antirakety a protivzdušné obrany.“ Kdo to měl na ukrajinské straně říci, nesdělil.

Foto: Roman Chop, ČTK/AP

Zničená budova v Dnipru

Ostřelování pokračuje

Zatím žádný další tak rozsáhlý raketový útok Rusko na Ukrajinu nepodniklo. Ostřeluje ale dál. Podle ukrajinského generálního štábu během neděle nepřítel podnikl dva útoky raketami a více než padesátkrát střílel ze salvových raketometů, mimo jiné i na civilní infrastrukturu v Záporožské, Dněpropetrovské a Chersonské oblasti.

Těžké dělostřelectvo ostřelovalo vesnice v Nikopolském okresu v Dněpropetrovské oblasti, do dvou vesnic dopadlo 15 granátů, které způsobily škody na domech, zemědělských staveních i elektrickém vedení a plynovodu, ale nikoho nezranily.

Foto: Rfe/rl/serhii Nuzhnenko, Reuters

Ukrajinský voják pálí u Soledaru z minometu.

Rusové během v neděle pokračovali i v útocích u Bachmutu a Avdijivky, podle sdělení ukrajinského generálního štábu tam ukrajinští vojáci odrazili útoky na 16 obcí. Mezi ostřelovanými městy a vesnicemi je uváděn i Soledar, což naznačuje, se se o něj dále bojuje a navzdory ruským tvrzením ho nemají okupanti stále pod plnou kontrolou.

Ruské rakety zasáhly obytný dům v Dnipru: z trosek vytahují další mrtvé

Válka na Ukrajině

Žena v sedmém patře domu v Dnipru ruský útok jako zázrakem přežila, příběh má ale smutný

Válka na Ukrajině

.

Reklama

Výběr článků

Načítám