Hlavní obsah

Žena v sedmém patře domu v Dnipru ruský útok jako zázrakem přežila, příběh má ale smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záchranáři v ukrajinském Dnipru zachránili mladou ženu, která se štěstím přežila sobotní ruský útok na velký obytný dům. Rusové na něj vypálili raketu používanou proti letadlovým lodím. Na pomoc žena čekala ve zničeném bytě v sedmém patře. Další lidé takové štěstí jako ona neměli, záchranáři z trosek vytahují další a další oběti. Bilance zatím stoupla na 20 mrtvých a 73 zraněných.

Útok na obytnou budovu v DnipruVideo: STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE

 
Článek

Na příběh ženy, která si při útoku našla úkryt v koupelně, upozornila na Twitteru agentura Nexta i ukrajinské ministerstvo obrany.

„Ženě na snímku je 23 let. V září přišla o svého milého ve válce, dnes přišla o domov,“ uvedlo ministerstvo ke snímku, který zachycuje ženu v ruinách domu. Ministerstvo dodalo, že osud jejích rodičů je zatím nejasný, záchranáři po nich stále pátrají v sutinách.

Ruská střela zasáhla devítipodlažní obytný dům s 16 vchody, ve němž žilo na 1700 lidí. V zasažené části domu bylo 72 bytů, ve kterých mohlo žít 100 až 200 lidí, uvedl zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko, jenž svého času bydlíval v sousedství.

Ruské rakety zasáhly obytný dům v Dnipru: z trosek vytahují další mrtvé

Válka na Ukrajině

„Jsou to děsivá čísla, podle kterých se orientují záchranáři při prohledávání trosek,“ dodal. V domě nyní nejde elektřina a plyn, okna jsou rozbitá a fakticky je nutné se postarat o ubytování více než tisícovky lidí. Naštěstí se lidé chovají ohromně obětavě, nabízejí pomoc, dočasné ubytování a pomáhají odklízet trosky.

Bilance obětí od soboty postupně roste. Podle záchranářů je mezi nimi i 15letá dívka, mezi desítkami zraněných je 14 dětí. Trosky stále prohledávají záchranáři, po sobotní půlnoci se pohřešovalo 26 lidí.

„Cítíte tu lepkavou krev?“

Útok vyvolal rozhořčení na straně Kyjeva i v zahraničí. Ukrajinský velvyslanec v OSN Serhij Kyslycja se v souvislosti s ním ohradil proti setrvání zástupce Ruska v Radě bezpečnosti OSN.

„Jaké to je, být vedle řezníka v jednacím sále? Cítíte teplou a lepkavou krev, když mu tisknete ruku? Příště, až ji stisknete, pomyslete na civilisty zabité ruskými raketami v Dnipru! Pomyslete na to, až řezníci budou vykládat o ruské církvi, která žehná ruské armádě,“ uvedl ke kolegům v narážce na žádost Ruska, aby se RB OSN v úterý zabývala údajným pronásledováním promoskevské pravoslavné církve na Ukrajině.

Prezident Litvy Gitanas Nausėda označil Rusko za teroristický stát.

Raketa proti letadlovým lodím

Rusko na civilní cíle útočí opakovaně. Dům v Dnipru zasáhla raketa Ch-22, vybavená bezmála tunovou bojovou hlavicí a odpálená z ruského bombardéru Tu-22M3, uvedl v televizi mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat.

Tato raketa byla původně vyvinuta v Sovětském svazu k ničení svazů amerických letadlových lodí. Loni v červnu dvě tyto rakety zasáhly obchodní centrum v Kremenčuku, kde zabily více než dvě desítky lidí a další desítky zranily.

Reklama

Výběr článků

Načítám