Hlavní obsah

Západ je znepokojen ukrajinským odhodláním udržet Bachmut

Západ je znepokojen ukrajinským odhodláním mít dále v držení Bachmut v Doněcké oblasti, na který řadu měsíců útočí ruské síly a kterému začíná hrozit obklíčení. Tvrdí to američtí analytici z Institutu pro studium války (ISW).

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajinský voják na bojišti u Bachmutu

Článek

Američtí experti se podle deníku The Washington Post domnívají, že ukrajinské síly nejsou schopny bránit Bachmut a současně zahájit jarní protiútok.

Vyzvali proto Ukrajinu, aby upřednostnila jarní protiofenzivu před obranou Bachmutu a pokusila se osvobodit další okupovaná místa.

Institut pro studium války rozhodnutí Ukrajiny bránit Bachmut nepovažuje ze strategického hlediska za chybu, i když to přináší velké náklady a ztráty.

KOMENTÁŘ: Mlýnek na maso a ofenziva – Alex Švamberk

Komentáře

„Ukrajinská obrana Bachmutu donutila Kreml použít značné zdroje rekrutující se z výsadkových sil a Wagnerovy skupiny na tuto vyčerpávající ofenzivu. Ruské síly významně oslabila a pravděpodobně vytvoří příznivé podmínky pro budoucí ukrajinskou protiofenzivu,“ píše institut.

Analytici připomínají, že ruské síly by se po obsazení Bachmutu nezastavily a pokračovaly by ve svém postupu dále na západ Ukrajiny.

Za poslední den pokračovaly v útocích na Bachmut a jeho předměstí severně i jižně od města. Ukrajinský generální štáb oznámil, že ukrajinské jednotky odrazily ruské útoky na samotný Bachmut.

Boje probíhají v Paraskovijivce severně od města, odkud se ruské síly snaží prorazit směrem na západ. Ruské zdroje hovoří také o ruských útocích směrem k osadám jihozápadně od města podél silnice T0504.

V Bachmutu se bojuje o každý metr, uvedl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám