Hlavní obsah

Nejstarší tenista světa žije v Charkově. Teď doufá, že se dožije stovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni v listopadu si nejstarší aktivní tenista světa Leonid Stanislavskij splnil sen, když si zahrál s 21násobným grandslamovým vítězem Rafaelem Nadalem. Nyní tento sedmadevadesátiletý amatér, který je zapsán v Guinnessově knize rekordů, zažívá v Charkově jedny z nejhorších chvil svého života. Město na východě Ukrajiny už desátý den bombardují ruská vojska.

Foto: Vyacheslav Madiyevskyy, Reuters

Leonid Stanislavskij je vášnivým tenistou.

Článek

„Doufám, že se dožiju stovky. Musím přežít tuhle děsivou situaci,“ řekl Stanislavskij agentuře Reuters. Ještě před pár dny bylo jeho největším snem zahrát si také se švýcarským tenisovým velikánem Rogerem Federerem. Teď si přeje jediné – přežít a dožít se stovky.

Od 24. února, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, v podstatě nevychází z domova. Zásob má prý zatím dost. „Sedím doma a nikam nechodím,“ řekl Stanislavskij. Dcera, která žije v Polsku, jej prý přemlouvá, aby odešel za ní.

„Rozhodl jsem se tady zůstat. Špatně slyším, takže v noci spím, nic neslyším,“ řekl s odkazem na zejména noční bombardování a sirény oznamující protiletecký poplach.

Obránce Charkova a Černihivu chtějí Rusové zlomit bombardováním obytných čtvrtí

Válka na Ukrajině

Stanislavskij přežil druhou světovou válku, kdy se jako inženýr podílel na vývoji sovětských vojenských letounů v boji proti nacistům. Nikdy by jej prý nenapadlo, že bude muset zažívat hrůzy války znovu. „Ve 21. století nemohou být války, válka musí být ukončena,“ řekl.

Tenis začal hrát ve 30 letech, dalších více než 60 let trénoval třikrát týdně. Tvrdí, že na vrcholovou úroveň se dostal až v 90 letech coby účastník veteránských turnajů. „Nikoho se nebojím... Doufám, že válka skončí a budu zase moct hrát tenis,“ řekl Stanislavskij.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám