Hlavní obsah

Začíná jim svítat? Ruský propagandista v televizi drtivě sepsul režim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdrcující kritice, překvapivě odvysílané v televizi, podrobil ruský politický analytik Maksim Jusin tamní režim pro absolutní selhání v cílech takzvané speciální vojenské operace na Ukrajině. Všechno, co Kreml chtěl, dopadlo přesně naopak. Výsledkem demilitarizace je Ukrajina silnější než kdy dřív a Švédsko a Finsko vstupují do NATO, postěžoval si ve vysílání státní televize.

Foto: Anton Gerashchenko/Twitter

Maksim Jusin

Článek

V pořadu Pravo znat (Právo vědět) porovnal cíle, které si prezident Vladimir Putin stanovil při invazi na Ukrajinu, se situací, v níž se Rusko nachází téměř 11 měsíců poté.

Putin prohlásil, že vyslal své síly do sousední země, aby „demilitarizovaly“ a „denacifikovaly“ Ukrajinu, což jsou cíle, jejichž pravdivost Kyjev i mezinárodní společenství odmítly. Rusko rovněž vykreslilo válku jako nezbytnou pro svou vlastní bezpečnost a pro omezení pronikání NATO do blízkosti svých hranic.

Jusin se pozastavil nad tím, že ruští představitelé stále tvrdí, že se cíle daří naplňovat, nebo že už dokonce byly splněny. „Demilitarizace. No, ukrajinská armáda, v očích mnoha, je lépe připravená k boji než před 10 měsíci, obdržela západní zbraně, o kterých se jí ani nesnilo. S demilitarizací to tedy nevypadá dobře,“ ohodnotil první bod.

Putin: Na Ukrajině to jde podle plánu

Zahraniční

Druhým bodem, který Putin v únoru loňského roku označil za cíl, byla denacifikace, což vzhledem k vágnosti termínu může znamenat v podstatě cokoli. Ruští nacionalisté si však neonacismus projektovali do praporu Azov – a k tomu se také Jusin vyjádřil.

„Velitelé Azovu zajatí v Mariupolu nebyli postaveni před soud, navzdory tomu, že to bylo v plánu. Byli vyměněni (za ruské vojáky) a popularita jejich myšlenek na Ukrajině je větší než kdy předtím,“ soudí politický analytik.

„Bezpečnost Ruska,“ nastolil třetí bod a pokračoval: „S přístupem Švédska a Finska se NATO přiblíží k Petrohradu velmi blízko a tradiční ruské regiony jako Voroněž, Bělgorod, Kursk, nemluvě o Krymu jsou konstantně ostřelovány. To bylo ještě před rokem nepředstavitelné.“ Ostatní hosté ve studiu jeho shrnutí jen zaraženě sledovali.

Moc to podle plánu nejde…

Posledním cílem, který Jusin shrnul, je bezpečnost obyvatel Donbasu, kde podle jejich vlastních statistik za celý rok 2021 zemřelo pouze sedm civilistů.

„V tuto chvíli nemáme přesné údaje, ale bylo mi řečeno, že po 24. únoru už to může být přes 1100 (mrtvých), a to nepočítám ty, kteří byli povoláni do boje a zemřeli,“ dodal s tím, že fronta se od města Doněck vlastně neposunula.

„Takže, opravdu jde všechno podle plánu? Nebo je čas si přiznat, že tomu tak není, a opravit to alespoň částečně, alespoň tu oficiální rétoriku?“ zeptal se.

Jusin je v Rusku považován za novináře. Často vystupuje ve státních diskusních pořadech, v září se zapsal doporučením, aby lidé k blížící se jaderné apokalypse přistupovali s radostí, protože nemá smysl „dožít v pesimismu“.

Zelenskyj nebral hrozbu války vážně. Přesvědčil ho šéf CIA tím, že ho Rusové plánují zabít

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám