Hlavní obsah

Zacharovová v rozhovoru plném absurdit: Rusko o míru jednat nechce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původní cíle Ruska na Ukrajině se nezměnily, uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v sobotním rozhovor pro agentury AFP. Jako podmínku pro mír klade odstoupení i neokupovaných území Rusku a odzbrojení Ukrajiny, která by musela zůstat neutrální bez možnosti uzavírat vojenská spojenectví.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová

Článek

„Komplexní, udržitelné a spravedlivé řešení konfliktu týkajícího se Ukrajiny závisí do značné míry na odstranění jeho příčin. Západ musí přestat pumpovat ukrajinským ozbrojeným silám zbraně, Kyjev musí ukončit své nepřátelství a stáhnout svá vojska z ruského území,“ uvedla Zacharovová v interview.

Věta o tom, že právě Kyjev musí stáhnout vojska z ruského území, působí ve světle ruské invaze na Ukrajinu až absurdně. Ve skutečnosti znamená, že by Ukrajina přišla nejen o území, které Rusko už okupuje, ale také o dosud neokupované části Luhanské, Doněcké, Záporožské a Chersonské oblasti. Ty Rusko nezákonně anektovalo v době, kdy je ani nemělo plně pod kontrolou. Moskva by tak získala další území bez boje.

Podmínek však mluvčí uvedla více: „Je nutné potvrdit neutrální, neangažovaný a bezjaderný status Ukrajiny, provést její demilitarizaci a denacifikaci, uznat realitu nového územního uspořádání a zajistit práva rusky mluvících občanů a národnostních menšit žijících v této zemi.“

Pětisetletá nadvláda Západu se chýlí ke konci, chvástá se Lavrov

Evropa

Zacharovová si postěžovala, že ruské plány nemají podporu: „Bohužel dnes nevidíme politickou vůli k uzavření míru ani v Kyjevě, ani na Západě. Právní zákaz jednání s ruským vedením, který vydal Volodymyr Zelenskyj 30. září 2022, stále platí. V Kyjevě odmítají zprostředkovatelské mírové iniciativy představené v posledních měsících různými země.“ Jde o mírové návrhy překládané zeměmi, které jsou proti Západu, jako je Čína nebo africké země.

Mluvčí ale potvrdila, že se stejně chová i Moskva k ukrajinským iniciativám: „Takzvaný mírový návrh předložený ukrajinským prezidentem v listopadu 2022 představený jako základ pro mírové urovnání bez alternativ nemá nic společného s mírem, ale je souborem ultimát kladených Rusku a ospravedlňujících pokračování nepřátelství.“

Absurdní požadavek denacifikace

Zacharovová opět vytáhla požadavek denacifikace Ukrajiny, jejíž potřebou Rusko obhajovalo vpád na Ukrajinu a který po prvních měsících přestal být tak zdůrazňován: „Nejednou jsem zdůraznila, že události, které se staly po 24. únoru 2022, plně potvrdily oprávněnost zahájení speciální vojenské operace. Kyjevský režim během této doby světu jasně ukázal svou pravou, neonacistickou podstatu a jasně ukázal, že lidské životy pro něj nemají žádnou cenu. Od samého počátku vojenských operací neonacisti využívají civilní obyvatelstvo jako lidské štíty a brutálně zacházejí s ruskými válečnými zajatci. Jejich hlavním úkolem v tomto konfliktu je pozabíjet co nejvíc Rusů.“

Mluvčí ministerstva zahraničních věcí přitom opominula, že Rusko používá nenaváděnou munici při útocích na obytné čtvrti, a pomlčela i o ruských zvěrstvech v Buči a jinde.

Místo toho zmínila, že děti ve školách zpívají písně vyzývající k zabíjení Rusů a že se konají na Ukrajině pochody jako v nacistické Velkoněmecké říši. Ukrajina je však demokratická země, kde se konají svobodné volby a vlády se u moci střídají.

„Výše uvedené skutečnosti ukazují, že potřeby demilitarizace a denacifikace Ukrajiny zůstávají aktuální. Na našich hranicích nepřipustíme existenci agresivního nacistického státu, z jehož území budou přicházet hrozby pro Rusko a sousední země,“ uvedla v jedné ze svých odpovědí.

Rusko jednat nechce

Institut pro studium války při analýze jejího vystoupení uvedl, že to potvrzuje jeho názor, že Rusko nemá zájem vážně jednat o míru na Ukrajině a jde mu jen o plnou kapitulaci Ukrajiny a Západu.

Zacharovová odmítla i varianty korejského modelu navzdory tomu, že sedmdesát let dokázal zabránit válce. Odůvodnila to tím, že „tento konflikt má globální geopolitický charakter“, jako by ho korejský snad neměl.

Pravdivá byla pouze její slova: „Zde potřebujeme jiné řešení, a hlavně politickou vůli ze strany těch, kteří konflikt vyvolali a nadále dělají vše pro jeho neustálou a nebezpečnou eskalaci.“ V zápalu jí nedošlo, že přesně to se vztahuje na ruskou strategii.

Kyjevem otřásly výbuchy, protivzdušná obrana sestřelila osm ruských raket

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám