Hlavní obsah

Z Ukrajinců pod ruskou okupací se stali partyzáni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ukrajinských územích okupovaných Rusy zuří partyzánská válka. Ukrajinci v ní vyhazují vlaky a koleje do povětří, zmocňují se zbraní, ale také zabíjejí ruské vojáky a kolaboranty.

Foto: Efrem Lukatsky , ČTK/AP

Ukrajinská domobrana v Kyjevě s protitankovou střelou NLAW.

Článek

Okupanti si podle listu Daily Mail svému velení stěžují na neustávající útoky sabotážních skupin. „Noc co noc bojujeme se sabotážnímu skupinami. Chci domů. Spousta lidí je už téměř v koncích. Nechceme nic jiného než se odsud dostat,“ zaznělo v jednom z odposlechnutých telefonických rozhovorů mezi ruskými vojáky.

V mnoha okupovaných městech partyzáni čas od času vyvěšují plakáty s fotografiemi zlikvidovaných ruských vojáků a portréty proruských představitelů s terči namalovanými na hlavách.

Děje se to i v Chersonu, druhém největším městě pod ruskou okupací. Před pár týdny tam zabili proruského blogera Valerije Kulešova. Sloupy elektrického vedení, stromy a zdi tam „krášlí“ varování: „Ruští okupanti a všichni, kdo je podporujete. Jsme blízko, operujeme v chersonských ulicích. Všechny vás čeká smrt!“ Stejné provolání se šíří sociálními sítěmi, na budovách kdosi neviditelný stále vyvěšuje modrožluté ukrajinské vlajky.

Hlásí polohu nepřítele

Ukrajinci z okupovaných území také hlásí své armádě pozice „zajímavých“ cílů. „Nepřeháním, když řeknu, že 80 procent přesných souřadnic těžkých ruských zbraní, které zničily naše jednotky, pochází od hnutí odporu či běžných občanů,“ uvedl podle Daily Mailu jeden ze zdrojů v ukrajinských zpravodajských službách, jehož tvrzení ovšem nelze ověřit.

Rusové chystají novou obkličovací operaci

Evropa

Za nejaktivnější jsou považováni partyzáni v Melitopolu, třetím největším městě okupovaném ruskými jednotkami. Tamní partyzáni spolupracují s ukrajinskými speciálními silami. Nese to krvavé ovoce: za pouhý měsíc tam příslušníci odboje zlikvidovali sedm desítek ruských vojáků a k tomu dva ruské vládní úředníky, jejichž těla nechali ležet na ulici.

Partyzáni z Enerhodaru zase na sociální síti Telegram zveřejňují snímky údajných kolaborantů s podrobnostmi o jejich aktivitách a s jejich telefonními čísly. Informace jim přes spe­ciální aplikaci může dodávat každý, kdo chce.

„Chtěli jsme ukázat, že obyvatelé se s ruskou okupací nesmířili, a také dát lidem šanci podílet se na odhalování zrádců,“ řekl odbojář, který se listu představil jako Alex.

Rusko zesílilo ofenzivu v doněckém směru

Evropa

Ukrajinská armáda také zřídila webovou stránku s tipy a návody pro partyzánskou válku: jak rozjet ukradený tank, jak zneškodnit jakékoli bojové vozidlo vhozením rýže do palivové nádrže či jak vyrobit Molotovův koktejl.

Existuje také Centrum národního odporu, které řídí „celo­ukrajinský“ odboj. Podle něj „každý, ať je kdekoli, může vzdorovat nepříteli a přispět k vítězství“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám