Hlavní obsah

Rusko zase sází na výsadkáře, v bezprecedentních krvavých bojích u Bachmutu pomohli k postupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve válce na Ukrajině mají zřejmě větší roli hrát ruská vzdušná výsadková vojska (VDV), uvedla v neděli britská rozvědka. Tvrdí, že by se ve vysoké funkci měl vrátit na Ukrajinu jejich velitel generálplukovník Michail Těplinskij, který byl z bojiště odvolán v lednu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ukrajinský voják bojující u Bachmutu

Článek

Návrat Těplinského ukazuje na rozpory v ruském velení, uvedla britská rozvědka: „Těplinskij je jedním z mála respektovaných ruských vysokých generálů. Jeho nedávné zlomy v kariéře naznačují intenzivní napětí mezi frakcemi v ruském generálním štábu ohledně přístupu k Ukrajině.“

„Je nepravděpodobné, že by jeho pravomoci byly omezené jen na jednotky VDV,“ tvrdí rozvědka. „Je ale vysoce pravděpodobné, že bude propagovat jejich tradiční roli elitních jednotek.“

Rozvědka připomíná, že výsadkáři působí na důležitých částech fronty: „V posledních dnech VDV obnovila svou klíčovou roli v bitvě o Bachmut.“ Připomíná také, že letos poprvé dostala výsadková vojska do výzbroje těžký ohňometný systém T0S-1, což je 24hlavňový raketomet na podvozku tanku T-72, který vypaluje na krátkou vzdálenost termobarické rakety. Letos už bylo zaznamenáno jejich nasazení u Bachmutu, ale objevily se i v jiných sektorech bojiště „Pravděpodobně nově integrovala TOS-1A (do výzbroje) u Kreminny,“ uvedla rozvědka.

Zelenskyj opět připustil stažení z Bachmutu, zatím ale není na pořadu dne

Válka na Ukrajině

Už v pátek britská rozvědka uváděla, že zatímco wagnerovci postupují v centru města, ruské výsadkové jednotky byly přisunuty, aby vystřídaly nebo podpořily příslušníky Wagnerovy skupiny na jihu a severu.

Právě v těchto místech Rusové postoupili, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Wagnerovci podle něj obsadili dvě předměstí na severním a jižním okraji města. Výsadkáři podporovali potvrzený postup tím, že zadržovali ukrajinské síly na křídlech.

Mluvčí ukrajinského velitelství Východ Serhij Čerevatyj potvrdil tvrdé boje o Bachmut: „Uprostřed městské oblasti probíhají krvavé bitvy, jaké nemají v nedávných dekádách precedens. Naši vojáci v těchto krvavých a tvrdých bitvách dělají všechno, aby rozdrtili bojové schopnosti (nepřítele) a podlomili jeho morálku. Každý den v každém koutě města se jim to daří.“

Foto: Adam Tactic Group, Reuters

Záběr na zničený Bachmut z dronu

Obě strany konfliktu tvrdí, že brutální opotřebovávací boje v Bachmutu mají za cíl vyčerpat nepřítele a zmenšit jeho vojenskou sílu. Opakovaně to uváděl ukrajinský generální štáb i prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinci uváděli, že se jim dařilo likvidovat ruské vojáky, protože ti používali taktiku lidských vln.

Totéž ovšem tvrdí o Rusech majitel soukromé Wagnerovy armády Jevgenij Prigožin, podle něhož se v krvavém bachmutském mlýnku na maso semílají ukrajinští vojáci a Zelenskyj trvá na udržení města, které nemá strategický význam.

Aktuálně je nejlepší válku na Ukrajině ukončit, prohlásil přítel Putina

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám