Hlavní obsah

Vyjednávejte, jinak ztratíte přístup k Černému moři včetně Oděsy, vzkázal Ukrajincům Musk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina podle miliardáře a zakladatele kosmické společnosti SpaceX Elona Muska riskuje, že ztratí další území a také přístup k Černému moři včetně Oděsy, pokud nebude souhlasit s vyjednáváním s Ruskem.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Miliardář Elon Musk

Článek

Musk, jehož vyjádření o válce na Ukrajině v minulosti budila rozruch, to uvedl na sociální síti X, kterou vlastní. Ve svém nejnovějším vyjádření kritizoval loňskou ukrajinskou protiofenzivu s tím, že „každý blázen mohl předvídat“, jak dopadne.

„Pro Ukrajinu to bylo tragické plýtvání životy, když zaútočila na větší armádu, která měla do hloubky vybudovanou obranu, minová pole a silnější dělostřelectvo, zatímco Ukrajina postrádala obrněné jednotky nebo vzdušnou převahu! To mohl předvídat každý blázen,“ uvedl Musk.

Připomněl, že loni doporučoval, aby se Ukrajina opevnila a použila veškeré zdroje na obranu. I v takovém případě by prý ale bylo těžké udržet území vzhledem k faktu, že Ruskem napadená země nemá velké přírodní bariéry.

„Rusko určitě získá více území“

Podle Muska sice Rusko nedokáže obsadit celou Ukrajinu, protože odpor lidí v její západní části by byl enormní. „Rusko ale určitě získá více území, než má dnes,“ dodal Musk.

„Čím déle bude válka trvat, tím více území Rusko získá, dokud nenarazí na Dněpr, který je těžké překonat. Pokud však válka bude trvat dlouho, padne i Oděsa. Zda Ukrajina ztratí veškerý přístup k Černému moři, nebo ne, je podle mého názoru skutečnou zbývající otázkou. Než k tomu dojde, doporučuji vyjednat dohodu,“ napsal dále výstřední miliardář, který v minulosti kritizoval žádosti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o západní finanční pomoc.

Muskovo nejnovější prohlášení zaznamenal deník Ukrajinska pravda, který připomněl, že předloňské rozhodnutí miliardáře vypnout satelitní síť Starlink, kterou využívaly ukrajinské jednotky, zmařilo útok na ruskou flotilu u anektovaného Krymu.

Kromě toho se nedávno objevily zprávy o tom, že ruská armáda na okupovaných územích Ukrajiny Starlink používá a že terminály byly zřejmě zakoupeny prostřednictvím třetích zemí.

Rusko používá Muskův Starlink díky arabským zemím, tvrdí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám