Hlavní obsah

Voláme zálohy a sokoly! Video na výročí srpna 1968 burcuje Čechy k podpoře Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaké by to bylo, kdyby Československo po 21. srpnu 1968 nekapitulovalo před Moskvou vedenými okupačními vojsky Varšavské smlouvy a svět by Čechoslováky v obraně podporoval? Organizace Dárek Putina k výročí invaze zveřejnila video črtající historické paralely mezi rokem 1968 a ruským přepadením Ukrajiny. Češi by podle autorů neměli zapomínat na svou zkušenost a nepřestávat Ukrajinu podporovat.

Zbraně pro UkrajinuVideo: zbraneproukrajinu.cz

 
Článek

Šéf organizace Martin Ondráček věří, že se díky nové kampani vybere dost peněz na speciální zásobníky do opakovacích pušek i protitankové granáty pro ukrajinskou armádu.

Video zprvu napodobuje vysílání československého rozhlasu ze srpna 1968. Obraz je černobílý a přenos je místy přerušovaný. Moderátorka naléhavým hlasem referuje o vpádu okupačních vojsk, prvních obětech i projevech hrdinství. Povolává na pomoc vojáky v záloze a sokoly a vyzývá k boji.

„Kapitulace nepřichází v úvahu. Naše úsilí nenechá svět lhostejným a přijde nám na pomoc. Pravda a vítězství je na naší straně. Jsme s vámi, buďte s námi,“ apeluje na každého.

Rusko se zoufale snaží ničit ukrajinské základny, ze kterých Kyjev útočí na Krym

Válka na Ukrajině

V tu chvíli obraz získá ostřejší barvy moderního střihu, kamera se vzdaluje a ukazuje shromážděné podporovatele projektu Dárek pro Putina, mezi nimiž nechybí šéf firmy Jablotron Dalibor Dědek ani předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

„To není žádný kompars. Vyzvali jsme lidi na sociálních sítích, ať přijdou na natáčení, a těch 150 lidí, kteří tam jsou, prostě přijelo. Jsou to reální podporovatelé projektu, které jsme nikdy předtím neviděli,“ popsal Právu Ondráček.

Desítky tisíc za pár hodin

Podle něj se nápad s historickou nápodobou zrodil před rokem, když se lidé na sítích kolem 21. srpna povzbuzovali k zasílání 1968 korun na zbraně pro Ukrajinu.

„Za tři dny se vybralo 25 milionů korun. Říkali jsme si, že bychom si to zkusili zopakovat. Shodli jsme se, že strašně moc lidí tu analogii cítí. Ten velký úspěch loňského roku to potvrdil,“ dodal Ondráček.

„Dlouho jsem tento nápad konzultoval s kamarády z různých odvětví. Říkal jsem si, jestli to není příliš drzé. Říkali, že jo, ale že to máme udělat. Pak jsem začal hledat člověka, který by napsal text k videu. Napsal ho kamarád historik Martin Groman, proto to působí opravdu autenticky,“ přiblížil dále.

Podle Ondráčka video pomůže se vžít do pocitů napadených Ukrajinců a snad je vyburcuje k zasílání příspěvků do současné sbírky nazvané Dvě dávky. Dárek pro Putina v ní vybírá na vysokokapacitní palebné zásobníky. „Standardní zásobník má třicet nábojů, ale tento má šedesát, což vám v určitých situacích dává velkou výhodu. Zkrátka nemusíte přebíjet jako váš nepřítel, který má třicet,“ řekl Ondráček.

Nově pak organizace spustila i sbírku pojmenovanou 1000 RPG pro CCCP. Usiluje jí o pořízení protitankových granátů RPG-75-M od Zevety Bojkovice, s níž se domluvila na ceně ve výši 23 milionů korun. Ve čtvrtek, v první den, bylo odpoledne vybráno kolem 90 tisíc korun.

Tato výzbroj má směřovat pro 42. mechanizovanou brigádu operující u Charkova.

Dárek pro Putina od loňského května, kdy organizace vznikla, vybral ve sbírkách přes půl miliardy korun. Díky tomu mohly na pomoc Ukrajině odcestovat například drony, protivzdušná mobilní obrana Viktor, raketomet Přemysl, speciální bojové lékárničky i tank Tomáš.

Ruský generál Surovikin je v domácím vězení

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám