Hlavní obsah

Ruský generál Surovikin je v domácím vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský generál Sergej Surovikin, který nějakou dobu velel ruským operacím na Ukrajině, se od pokusu majitele Wagnerovy skupiny o převrat neobjevuje na veřejnosti. Obvykle dobře informovaný ruský kanál na Telegramu VČK-OGPU uvedl s odvoláním na několik svých zdrojů, že je v jednom ze svých bytů a nemůže vycházet ven. Označil to za„svébytné domácí vězení“.

Foto: Reuters

Ruský generál Sergej Surovikin

Článek

„Nemůže opustit své bydliště, ale před pár dny mu umožnili setkat se s několika podřízenými. Byl mezi nimi i generál Oleg Paľgujev, který působil jako Surovikinův pobočník,“ napsal kanál.

Taková schůzka by představovala posun, protože ještě na konci července zdroj VČK-OGPU uváděl, že má generál zákaz komunikace. „Jeho rodina je stále málomluvná. Dá se jen poznat, že mu změnili formu izolace a nyní se už nachází v obytné části domu, ale jakákoli komunikace je zakázána. Je tu doporučení zůstat úplně potichu (v naději), že na něj nahoře zapomenou,“ stálo v příspěvku.

Nyní VČK-OGPU uvedl, že proti generálovi není vedeno žádné oficiální vyšetřování, ale „byl dlouho ve vězení a musel odpovídat na nepříjemné otázky“. Surovikin měl dobré vztahy s Jevgenijem Prigožinem a panuje podezření, že o plánech šéfa wagnerovců věděl. Během tažení na Moskvu však Surovikin Prigožina přesvědčoval, aby se svého plánu vzdal.

Podle zdroje VČK-OGPU generál i jeho příbuzní uplatňují „tichý režim“, který se týká skoro všech lidí, protože Surovikinovi bylo doporučeno chovat se tak, aby se na něj „zapomnělo“.

Rozhodne Putin

„Rozhodnout o něm může jen jeden člověk, a čím později se to stane, tím lépe, protože více vychladne,“ uvedl zdroj VČK-OGPU a naznačil o koho má jít: „Tato osoba není Šojgu.“ To znamená, že by mělo jít o samotného prezidenta Vladimira Putina.

O Surovikinovi se zmínil 9. srpna v rozhovoru pro server News.ru ruský poslanec Viktor Soboljov, který dosáhl hodnosti generálporučíka. Potvrdil, že Surovikin byl odvolán z velení ruské operace na Ukrajině, ale nesdělil proč: „Znal jsem ho jako normálního velitele divize až do postu vrchního velitele aerokosmických sil. Nevím, kde teď je. Nejsem vyšetřovatel.“

Nadnesl, že pokud by se nezjistilo nic závažného, mohl by opět být užitečný armádě, ale „tyto otázky jsou v kompetenci vrchního velitele ruských ozbrojených sil Vladimira Putina“.

Podle serveru Readovka je Surovikin v Rostově na Donu, kde „odpočívá“, jak uvedl předseda branného výboru Státní dumy Andrej Kartapolov.

Jako v Čečensku

Kanál VČK-OGPU připomněl, že podobné to bývá s čečenskými generály, kteří upadnou do nemilosti Ramzana Kadyrova. Když se na někoho ze svého okolí naštve nebo ho podezírá ze zrady, dává mu „volno“. Podřízení plní Kadyrovova nařízení a zmíněný člověk je v izolaci, dokud si na něj Kadyrov nevzpomene. To někdy může trvat dlouho, ale někdy se náhle generál v nemilosti opět objeví na obrazovce. Kanál však podotýká, „že někdy tento člověk pro veřejnost zmizí navždy“.

Generál Surovikin se rekreuje, zní z Moskvy. Má ho „v péči“ kontrarozvědka, tvrdí ruský server

Zahraniční

Mlha kolem Surovikina. Prý byl tajným členem wagnerovců a vyslýchají ho

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám