Hlavní obsah

Rusko se zoufale snaží ničit ukrajinské základny, ze kterých Kyjev útočí na Krym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Rusko zvyšuje frekvenci útoků na letecké základny hluboko uvnitř ukrajinského území. Cílem Moskvy je zamezit Ukrajině v používání raket dlouhého doletu, které obdržela od západních spojenců. Podle bývalého velitele americké armády pro Evropu Bena Hodgese stojí za útoky Rusů zoufalá snaha zabránit Ukrajině v útocích na ruské základny na okupovaném Krymu.

Foto: Stringer, Reuters

Část ropné rafinérie Ilskij NPZ v Krasnodarském kraji na jihu Ruska zachvátil požár poté, co ji zasáhl dron

Článek

Moskva tento týden vypálila několik desítek řízených střel do hloubky ukrajinského území. Rakety mířily na letecké základny, letiště a výcviková centra pilotů, a to až do hloubky 1000 kilometrů od frontové linie. Jen během úterý letělo na Ukrajinu 28 střel, 16 z nich zachytily protiraketové systémy.

Aby se obránci vyhnuli zásahu, přesouvají klíčové zbraně a personál. Piloti doslova pendlují kolem desítek vnitrostátních leteckých základen i komerčních letišť. „Není divu, že se snaží zničit naše letectvo. Naši piloti jim způsobují hodně potíží,“ řekl pro Financial Times mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat.

Netlačte na mě. Scholz kličkuje kolem dodávek raket Taurus na Ukrajinu

Zahraniční

Západní rakety dlouhého doletu hrají pro Ukrajinu doslova stěžejní roli při snaze postoupit skrze ruské pozice. Především francouzské SCALP a britské Storm Shadow. Rusko totiž nedokáže tyto rakety zastavit jinak než útokem na místa, odkud jsou vypouštěny.

K bránění (nejen) základen využívá Ukrajina západní protiraketové systémy jako americké Patrioty či německé Iris-T. Podle Ihnata je třeba v pomoci pokračovat, protože vojenské základny i civilní infrastruktura jsou denním terčem ruských útoků.

Rusové vědí, že jsou teď extrémně zranitelní.
Americký generál Ben Hodges

Poradce ukrajinského ministra obrany Jurij Sak zopakoval výzvu k zavedení více systémů protivzdušné obrany. Podle Kyjeva by rakety ATACMS americké výroby či německé rakety Taurus ještě více změkčily půdu pro ukrajinskou pěchotu. Ta se již třetí měsíc snaží v protiofenzivě prolomit několik vrstev ruských opevnění podél frontové linie na jihovýchodě země.

S těmito závěry souhlasí i Hodges. „Měli bychom dodat ATACMS, taurusy, více Storm Shadow a další rakety dlouhého doletu Ukrajině,“ vyzval americký generál. Rusko se podle něj zoufale snaží zajistit, aby Kyjev nezískal schopnost zasahovat základny na Krymu, což by Rusy mohlo z poloostrova vyhnat.

„Rusové vědí, že jsou teď extrémně zranitelní. Nejhorší, co se jim může stát, je, že Ukrajina získá schopnost s určitou pravidelností a přesností zasahovat základnu Černomořské flotily v Sevastopolu, ale i další letecké základny a logistické uzly,“ dodal Hodges.

Kyjev je blíž k získání výše zmíněných taurusů. Berlín je chce Ukrajině dodat, požaduje však po výrobci, aby rakety upravil tak, aby Kyjev nemohl útočit na cíle na ruském území. Mezi ty však Krym nepatří.

Ukrajinské útoky na Ruskem okupovaný Krym v posledních týdnech stoupají. Poloostrov je od anexe v roce 2014 silně militarizován a slouží jako základna pro invazi, kterou Rusko zahájilo loni v únoru.

Ukrajinci osvobodili Urožajne. Ukázali modro-žlutou vlajku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám