Hlavní obsah

Vojenský soud odmítl stížnost propuštěných vojáků. Nechtěli bojovat

Právo, ama
Nalčik

Vojenský soud v severokavkazském městě Nalčik zamítl tento týden žalobu 115 ruských vojáků propuštěných z Národní gardy poté, co odmítli bojovat na Ukrajině.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruští vojáci během patroly

Článek

Podle agentury Interfax soud uznal jako oprávněné jejich předčasné propuštění z jednotky nasazené při tzv. speciální vojenské operaci. Podle tiskové služby soudu vojáci odmítli splnit služební úkol, a porušili tak podmínky kontraktu. Soud přitom zjistil, že svévolně opustili jednotku a vrátili se na místo své stálé dislokace.

Argumentaci autorů kolektivní žaloby vojenská justice odmítla jako neopodstatněnou. Rozsudek ale není pravomocný a obě strany se mohou odvolat. Portál Mediazona upozornil, že příslušníci Národní gardy (dříve vojsk ministerstva vnitra) ze 17 ruských měst odmítli účast ve válce na Ukrajině. Mimo jiné šlo o účastníky únorového cvičení na Krymu.

Satelitní snímky ukazují zkázu Donbasu

Válka na Ukrajině

Národní garda je součástí Ruské gardy, vojenské organizace určené k zajištění státní bezpečnosti a veřejného pořádku.

Mimo jiné má pomáhat pohraničním vojskům, podílet se na ochraně významných objektů a nákladu, na boji s terorismem a extremismem či se podílet na zajištění režimu výjimečného a válečného stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám