Hlavní obsah

Věřte, nevěřte. Rusové píší, že v tanku na Ukrajině byli Němci a prosili „nicht schießen“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takový příběh se zdá být moc i na ruskou propagandu. Ruská státní agentura RIA Novosti o víkendu s odkazem na „špiony ruských ozbrojených sil“ napsala, že se ruské armádě údajně mělo podařit na Ukrajině zničit německý tank Leopard, ve kterém měli být vojáci bundeswehru. Umírající Němec měl navíc ruské vojáky prosit, aby po něm nestříleli, a zároveň měl litovat, že s cestou na Ukrajinu souhlasil.

Foto: RIA Novosti/otisk

Propagandistický článek na RIA Novosti

Článek

„Když jsme zastavili jejich (ukrajinský) další ‚masový útok‘ a zničili leopard, přistoupili jsme k ohořelé technice v naději získat zajatce,“ vylíčil pro RIA Novosti velitel průzkumné skupiny operující v záporožském směru, jehož volací znak je prý „Legenda“.

„Zjistili jsme, že mechanik-řidič tanku je těžce zraněný a že ostatní jsou mrtví. Když se mechanik probral a uviděl nás, začal křičet ‚nicht schießen‘ (nestřílejte, pozn. red.),“ pokračoval Legenda ve svém příběhu, který samozřejmě nelze z nezávislých zdrojů ověřit.

Ruská agentura často šíří kremelské narativy, ke kterým patří i obviňování NATO z potíží Rusů při válce na Ukrajině - země Severoatlantické aliance, ke kterým patří i Německo, Kyjev podporují dodávkami zbraní a techniky - podrobnosti této historky však budí podezření, až úsměv. I německý magazín Overton ji označil za pravděpodobnou propagandu.

„Šlo nám jen o Donbas.“ Propagandistka Simonjanová mluví, jako by připravovala Rusy na porážku

Evropa

Prý mu chtěli pomoct

Legenda dále uvedl, že umí „velmi dobře německy“. „(Mechanik zasaženého tanku) několikrát řekl, že není žoldák, ale voják bundeswehru, stejně jako celá posádka z jeho roty,“ líčil dále ruský bojovník.

Popsal, že jeho jednotka poskytla „německému“ vojákovi první pomoc, zatímco on sám nahlásil místo zásahu tanku a polohu jednotky.

„Zeptal jsem se doktora, jak dlouho ještě bude žít, a on řekl, že pár minut. Řekl jsem tedy tomu Němcovi, že jeho zranění je příliš vážné a že nemá šanci přežít. On mi řekl, že velmi miluje své dítě a ženu a že lituje toho, že souhlasil se svým příjezdem (na Ukrajinu),“ vylíčil ruský okupant.

„Začali jsme ho připravovat na evakuaci, ale on padl do bezvědomí a po několika minutách zemřel,“ dodal Legenda k posledním minutám údajného „německého“ vojáka.

Němec nebo Američan. Rus je prý stejně zničí

Velitel průzkumné skupiny se podělil i o své prvotní pocity poté, co měl zjistit, že v tanku byla německá posádka – uvědomil si, že je jedno, jaká posádka sedí v leopardu, a zaradoval se.

„Ukrajinští bojovníci, nebo němečtí vojáci. Výsledek bude stejný: německé tanky shoří a americké tanky shoří taky. I když je řídí Američan,“ zdůraznil muž, který měl dále „apelovat“ na západní vojáky, aby se nad účastí v boji „zamysleli“.

„Ať přemýšlejí hlavou, o svých dětech, manželkách, než začnou bojovat s Rusy,“ uzavřel svůj neuvěřitelný příběh muž, kterého RIA Novosti tentokrát označila za „rozvědčíka“.

Anketa

Věříte článku Ria Novosti?
Ano
22,3 %
Ne
77,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 29977 čtenářů.

Solovjov využil Scholzův úraz: Strachem se mu zapletly nohy, a to se na Němce teprve chystáme

Zahraniční

Ruská propaganda ukazuje, jaké narativy se snaží Kreml šířit směrem k obyvatelstvu, jež má omezený přístup k nezávislým zdrojům.

Na to, že zprávy z RIA Novosti by lidé měli brát s rezervou, poukázali už dříve analytici z kanadské společnosti Geopolotical Monitor. Že jde o spojence ruského režimu, dokazuje například chybné vydání naplánovaného článku s titulkem Příchod Ruska a nového světa, který měl vyjít na oslavu dobytí Ukrajiny.

RIA Novosti jej vydala dva dny po zahájení plnohodnotné a nevyprovokované ruské invaze na Ukrajinu, což je podle kanadských analytiků jasným důkazem, že Rusko plánovalo dobýt Ukrajinu během „víceméně dvou dnů“. Putin se ale přepočítal a válka trvá již téměř 19 měsíců.

„Rusko obnovuje svou historickou plnost, shromažďuje ruský svět – ruský lid – v jeho celistvosti,“ stojí v článku, který byl z webu okamžitě stažen. Stále je však veřejně dostupný na serverech WBM.

Že má Ukrajina 30 dní na protiofenzivu? Nejsme v 18. století, prohlásil americký generál

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám