Hlavní obsah

Ve dvou ruských regionech se aktivně bojuje, tvrdí Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva ruské regiony sousedící s Ukrajinou, Bělgorodská a Kurská oblast, se staly oblastmi, kde se aktivně bojuje. Agentuře Reuters to řekl ve čtvrtek večer mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky HUR Andrij Jusov. Podle něj v obou oblastech bojují ruští vzbouřenci. Šéf Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov v noci na pátek uvedl, že v oblasti již nejsou žádné nepřátelské jednotky.

Foto: Russian Defence Ministry, Reuters

Zničený tank údajně patřící skupinám útočícím v Bělgorodské oblasti. Snímek zveřejněný ruským ministerstvem obrany

Článek

„Kurská a Bělgorodská oblast jsou nyní zónami aktivních bojů. Potvrzuji to,“ uvedl Jusov. Poukázal, že v ruských příhraničních regionech nebojují Ukrajinci. „Jak tvrdí dobrovolníci a vzbouřenci, mluvíme o ruských občanech, kteří brání svá občanská práva před Putinovým režimem se zbraní v ruce, protože nemají jinou možnost,“ dodal mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky.

Ve čtvrtek z Bělgorodské oblasti přicházely po celý den zprávy o leteckých úderech a střetech na hranicích s Ukrajinou. Útoky Rusko připisuje ukrajinským jednotkám. V úterý ruští dobrovolníci bojující na straně Ukrajiny prohlásili, že se jim podařilo překonat hranici a ovládnout vesnici Ťotkino v ruské Kurské oblasti. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že zamezilo pokusu ukrajinských vojáků proniknout přes ruskou hranici u vesnice Spodarjušino v Bělgorodské oblasti.

Protikremelské paramilice postoupily v Rusku o desítky kilometrů a mají zajatce, píše list

Válka na Ukrajině

Gladkov v noci na pátek krátce po půlnoci vydal na sociálních sítích prohlášení, podle kterého se na území regionu nenachází „žádné ukrajinské jednotky“. „Boje jsou mimo území (regionu),“ uvedl ruský představitel. Podle něj je však jedna z vesnic, kde byly boje nejprudší, vážně poničená.

„Rusové utíkají, až se jim za patami blýská.“ Protikremelské paramilice hlásí první dobyté území

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám