Hlavní obsah

Protikremelské paramilice postoupily v Rusku o desítky kilometrů a mají zajatce, píše list

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednotka ruského dobrovolnického sboru RDK, který bojuje na straně Ukrajiny, ve čtvrtek postoupila „několik desítek kilometrů“ hluboko do ruského území a zajala nespecifikovaný počet zajatců. S odkazem na náčelníka štábu jednotky RDK s volacím znakem Fortuna o tom informuje list Obozrevatel. Tyto informace ovšem nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Údajný útok na ruské muniční skladyVideo: Legie Svoboda Rusku

 
Článek

Náčelník štábu RDK, jehož pravé jméno je podle Obozrevatele Oleksandr, uvedl, že jeho jednotka připravovala operaci dva měsíce. Účastnit se jí měli i vojáci, kteří se vrátili z oblasti ukrajinského města Avdijivka, jež v půlce února dobyla ruská armáda.

Podle Oleksandra nemá jeho jednotka v ruské Bělgorodské oblasti žádné ztráty, Rusové ale podle něj ztratili „jak živou sílu, tak i vybavení“. „Konkrétní čísla uvedeme později,“ uvedl, aniž by jakkoli podložil svá tvrzení.

„RDK se nepodílí na teroristických útocích na území Ruské federace. Vždy ale říkáme, že lidé, kteří se přímo podílejí na válce na Ukrajině, ať už to jsou důstojníci, konstruktéři zbraní, nebo osoby s rozhodovací pravomocí, považujeme za naprosto legitimní cíle, protože jsou všichni váleční zločinci,“ uvedl Oleksandr.

„Rusové utíkají, až se jim za patami blýská.“ Protikremelské paramilice hlásí první dobyté území

Svět

Vedoucí a zakladatel RDK Denis Nikitin podle listu Ukrajinska Pravda ve čtvrtek ráno uvedl, že do 1,5 hodiny „zahájí palbu na vojenské cíle v Bělgorodu a Kursku“. Není však jisté, zda to souvisí s územními zisky, které oznámil Oleksandr.

„Vaše (ruské) vedení nepřijalo žádná opatření na vaši ochranu nebo evakuaci a ostřelování mírových měst a vesnic na Ukrajině pokračuje jako dosud. Jsme nuceni opětovat palbu na vojenské cíle v příhraničních oblastech. Prosíme o okamžitou evakuaci,“ cituje ukrajinský list Nikitina.

„Obracím se přímo na obyvatele těchto regionů. Okamžitě opusťte Kurskou a Bělgorodskou oblast. Všechna velká města. Do 1,5 hodiny od této zprávy zahájíme palbu na vojenské cíle v této oblasti,“ dodal.

List Ukrajinska pravda v jiné zprávě informoval o další dobrovolnické legii „Svoboda Rossiji“ (v překladu Svoboda Rusku), která uvedla, že zničila dva muniční sklady v obci Tetkino v Kurské oblasti. Gubernátor oblasti Roman Starovojt ve čtvrtek informoval o tom, že do oblasti pronikli „ukrajinští teroristé“.

„Ukrajinští teroristé nevzdávají své pokusy vstoupit na naše území. (…) To jim ale vojáci Pohraniční služby FSB Ruska a Ozbrojených sil Ruské federace nedovolí,“ uvedl Starovojt na Telegramu.

Dobrovolníci mezitím uvedli, že při útoku nikdo z nich nepřišel o život. „Zatímco Putinova armáda ničí civilní drony, dělostřelci legie zničili dva sklady Putinovy vojenské základny v Tetkinu. Krásně hoří,“ cituje ukrajinský list zdroj z legie.

Rusko elektronicky zaútočilo na letoun britského ministra obrany

Evropa

Z útoku na muniční sklady legie zveřejnila záběry na sociálních sítích, na kterých lze vidět obrněnce u závor muničních skladů. Později jsou ve videu vidět výbuchy. Nelze bezprostředně ověřit, zda šlo skutečně o ruské muniční sklady a zda za výbuchy stojí tito paramilitanti. Ruská vládní agentura TASS nicméně uvedla, že se ruským ozbrojeným silám podařilo „odrazit útoky ukrajinských sabotážníků a průzkumných skupin u Tetkina v Kurské oblasti“.

Legie Svoboda Rusku (LSR) i Ruský dobrovolnický sbor mají své oficiální politické zástupce. V případě LSR jde o Ilju Ponomarjova, bývalého poslance ruské Státní dumy, který v roce 2014 jako jediný hlasoval proti anexi Krymu, v současnosti ukrajinského občana. Členové LSR jsou údajně stoupenci pravicového konzervatismu, hlásí se k „všeobecným hodnotám“ a chtějí „svrhnout Putinův režim v Rusku“.

LSR na svém webu tvrdí, že jde o jednotku „oficiálně uznávanou ukrajinskými ozbrojenými silami“. „Jsme ve spojení s ukrajinskou armádou a podléháme jejímu velení,“ píše o sobě. Ruské úřady ji evidují jako teroristickou organizaci.

Politické názory RDK prezentuje organizace Graždanskij sovět (v překladu Občanská rada). Také Ruský dobrovolnický sbor o sobě tvrdí, že je v podřízeném postavení vůči ukrajinskému ministerstvu obrany a je součástí ukrajinské mezinárodní legie. Do řad RDK vstupují hlavně etničtí ruští emigranti žijící převážně na území Ukrajiny, ale také Čečenci, Burjati a představitelé dalších v Rusku žijících národnostních skupin.

V současné době není jisté, jestli obě jednotky pracují ve vzájemné součinnosti. Minimálně ale načasování útoků by o tom mohlo svědčit.

Kdo jsou Rusové, kteří útočí v ruském pohraničí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám