Hlavní obsah

„Rusové utíkají, až se jim za patami blýská.“ Protikremelské paramilice hlásí první dobyté území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Minimálně dvě protikremelské ozbrojené skupiny operující na ukrajinském území v úterý spustily útoky na ruské území. Ruské ministerstvo obrany následně vydalo prohlášení, že se mu v Kurské a Bělgorodské oblasti útoky „ukrajinských teroristických skupin“ podařilo potlačit. Paramilice ovšem hlásí dobytí první ruské obce.

Video Ruského dobrovolnického sboruVideo: Ruský dobrovolnický sbor

 
Článek

Podle agentury Reuters zahájení operace na Telegramu oznámily skupiny Legie Svoboda Rusku a Sibiřský batalion. „Naši zemi si od režimu vezmeme centimetr po centimetru,“ prohlašuje Legie odhodlaně ve svém příspěvku.

Mluvčí ukrajinské armádní zpravodajské služby Andrij Jusov ukrajinské televizi řekl, že je tato operace ruských militantů na ukrajinské armádě nezávislá. Navíc oznámil, že dle ukrajinských informací se akce účastní také Ruský dobrovolnický sbor. Ten se spolu s Legií přihlásil už k několika jednorázovým úderům na ruském území.

Příspěvek Legie naznačuje, že spouštěčem pro operaci jsou nadcházející ruské prezidentské volby, které se budou konat od pátku do neděle. „Lidé budou volit, koho chtějí, a ne koho musejí. Rusové budou žít svobodně,“ stojí v něm.

Ukrajinské drony mířily až k Moskvě a Petrohradu

Evropa

Ruské úřady tyto skupiny v minulosti nazvaly loutkami ukrajinské armády a americké CIA, které se podle Moskvy snaží v Rusku zasít chaos. K úterním zprávám o spuštění útoku se nejprve nevyjadřovaly, dokud ruské ministerstvo obrany neoznámilo, že ve tři hodiny ráno ruské jednotky v Kurské a Bělgorodské oblasti zabránily „invazi ukrajinských teroristických skupin“.

O pár hodin později ovšem na Telegramu Legie zveřejnila nový příspěvek, ve kterém hlásila, že „ruské osvoboditelské jednotky“ převzaly kompletní kontrolu nad obcí Ťotkino v Kurské oblasti. „Putinova armáda rapidním tempem opouští město a pozice, a za sebou nechává těžké vybavení,“ stojí v popisku.

Ruský dobrovolnický sbor zase sdílel video údajného úprku ruských vojáků před jednotkami „osvoboditelů“. „Vojáci Putinovy armády utíkají, až se jim za patami blýská. Za sebou nechávají osídlení, vybavení, a především opuštěné a nechtěné obyvatele Ruské federace.“

Vatikán obrátil. Základní podmínkou míru je podle něj konec ruské agrese

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám