Hlavní obsah

Valné shromáždění OSN odsoudilo anexi části Ukrajiny. S Ruskem hlasovaly čtyři země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Valné shromáždění OSN odsoudilo ve středu ruský pokus o anexi části suverénního území Ukrajiny. Pro rezoluci zvedlo ruku 143 z 193 členských států. Proti rezoluci bylo jen pět států. Kromě Ruska i Bělorusko, Nikaragua, KLDR a Sýrie. Dalších 35 zemí včetně Číny a Indie se hlasování zdrželo.

Foto: Twitter/Jakub Kulhánek

Výsledek hlasování Valného shromáždění OSN

Článek

Valné shromáždění přijalo 143 hlasy rezoluci, která odsuzuje „nezákonná takzvaná referenda“ a ruský „pokus o nezákonnou anexi“ čtyř ukrajinských území. Rusko po zinscenovaných referendech oznámilo připojení Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti. Rezoluce dále vyzývá ke stažení ruských jednotek z Ukrajiny

„Je to historický den, 143 zemí brání základní principy Charty OSN. Pro Ukrajinu je to důležitá zpráva, z pohledu OSN jsou Doněcká, Luhanská, Chersonská a Záporožská oblast ukrajinské,“ řekl velvyslankyně USA při OSN Linda Thomas-Greenfieldová.

„Když se podíváte na země, které Rusko podpořily, není to úplně dobrá společnost,“ dodala.

Odsouzení „pokusu o anexi“ ukrajinských území se projednávalo 30. září v Radě bezpečnosti, ale Rusko hlasování zablokovalo svým vetem, stejně jako ve všech předchozích případech od začátku spuštění agrese.

Rusko nás ohrožuje všechny, apeloval v OSN český velvyslanec

Válka na Ukrajině

Rezoluce Valného shromáždění je silným signálem Rusku, žádnou právní vymahatelnost však nemá.

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja řekl, že rezoluce je „zpolitizovaná a provokativní“ a může zničit úsilí o diplomatické řešení krize. To ovšem obě strany odmítají.

Pro odsouzení invaze hlasovalo v březnu 141 států. Ve středu se očekávalo, zda svůj postoj změní Čína či Indie, které dříve odmítly ruskou invazi na Ukrajinu odsoudit, v minulých dnech se ale vyjádřily na adresu Ruska kriticky. Obě země se hlasování zdržely, stejně jako v březnu.

Na stranu Ruska se nově „přidala“ Nikaragua, která se v březnu hlasování zdržela. Naopak Eritrea, která byla v březnu na straně Ruska, se nyní zdržela.

Reklama

Výběr článků

Načítám