Hlavní obsah

Rusko nás ohrožuje všechny, apeloval v OSN český velvyslanec

Valné shromáždění OSN se připravuje na hlasování o odsouzení ruské anexe části Ukrajiny. Otázkou je, jestli se od Ruska odvrátí i ty státy, které doposud váhaly. Hlasujte pro, ohrožen je každý člen mezinárodního společenství, uvedl ve středečním projevu na plénu český velvyslanec Jakub Kulhánek.

Foto: OSN

Český velvyslanec při OSN v New Yorku Jakub Kulhánek

Článek

Kdo na čí straně stojí, se ukáže okolo 22. hodiny našeho času. Hlasovat se bude veřejně, Rusko s návrhem na tajné hlasování neuspělo.

„Měnit mezinárodně uznávané hranice Ukrajiny silou představuje jasné a závažné porušení Charty OSN. Tento krok nemá podle mezinárodního práva absolutně žádnou platnost,“ uvedl v projevu před hlasováním český velvyslanec při OSN Jakub Kulhánek.

Odsouzení „pokusu o anexi“ ukrajinských území se projednávalo 30. září v Radě bezpečnosti, ale Rusko hlasování zablokovalo svým vetem, stejně jako ve všech předchozích případech od začátku spuštění agrese.

Rusko neuspělo. Tajná volba v OSN se konat nebude

Válka na Ukrajině

„Ilegální kroky Ruska se již projevují ve svém škodlivém dopadu na svět. Vzhledem k tomu, že se násobí, je nyní tímto bezohledným jednáním ohrožen každý člen mezinárodního společenství,“ uvedl Kulhánek.

Vyzval členské státy OSN, aby hlasovaly pro navrhovanou rezoluci, tedy pro odsouzení pokusu o anexi ukrajinských oblastí.

Takové pohrdání se moc nevidí. Rusové dávali najevo, že pro ně Ukrajina není stát, popisuje Miko atmosféru v OSN

Válka na Ukrajině

„My jsme neuznali nezákonnou anexi Krymu a nikdy neuznáme nezákonnou anexi Luhanské, Doněcké, Záporožské a Chersonské oblasti Ukrajiny. Nikdy neuznáme žádné rozhodnutí, které Rusko přijalo po pokusu o nezákonnou anexi, včetně zjednodušeného postupu pro získání ruského občanství a ruských pasů,“ pokračoval velvyslanec.

Jak se zachová Indie a Čína?

Valné shromáždění OSN v pondělí odmítlo ruský návrh na tajné hlasování. Hlasovat se tak bude veřejně, výsledek se očekává zhruba ve 22 hodin českého času. Rezoluce Valného shromáždění má pouze deklaratorní povahu, výsledek hlasování však ukáže, jaké podpoře se Rusko po téměř osmi měsících invaze těší ve světě.

Důležité bude sledovat, jak se k otázce postaví africké země, kde je vliv Ruska nezanedbatelný, a pak také dosud váhající státy jako Indie, Čína, Írán nebo Spojené arabské emiráty.

Reklama

Výběr článků

Načítám