Hlavní obsah

Válka dronů: napadený drtí útočníka

Zatímco záběry ze sociálních sítí ukazují, jak ukrajinské bezpilotní zbraně ničí své cíle, Moskva podle všeho téměř nevystřelila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinský dron zasáhl ruské odpalovací zařízení v Žytomyrské oblastiVideo: Reuters

 
Článek

„Drony mají být neviditelné. Problémem Vladimira Putina dvacátý den jeho války je, že jeho vojenští velitelé zřejmě vzali tuto myšlenku doslova,“ napsal britský list The Daily Telegraph.

Po téměř třech týdnech bojů se neobjevily skoro žádné záběry ruských bezpilotníků, které by si počínaly ničivě

Na sociálních sítích se objevují příspěvky o zničených a zajatých ruských tancích a morálku posilující snímky úderů bezpilotních letounů TB2 Bayraktar. Kde zůstala odvetná palba záběrů z úderů ruských dronů? Po téměř třech týdnech bojů se z Moskvy neobjevily téměř žádné záběry ruských bezpilotníků, které by si počínaly podobně ničivě jako TB2, jak je vidět na níže podrobně popsaných incidentech.

Kde zůstaly ruské stroje?

O víkendu se objevily zprávy, že Rusko požádalo Čínu o vojenskou pomoc, přičemž klíčovým požadovaným vybavením byly podle televize CNN drony. Pokud by tomu tak bylo, naznačovalo by to, že navzdory letům praxe s dálkově řízenými vzdušnými prostředky a všem zkušenostem získaným v Sýrii se Rusko rozhodlo nechat oči na obloze doma.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinský dron zasáhl ruské odpalovací zařízení v Žytomyrské oblasti

Rusko přitom považovalo bezpilotní letouny (UAV, vojenský termín pro drony) za klíčový prvek úsilí o modernizaci ozbrojených sil po skončení studené války. Hojně přišly ke slovu při invazi na Krym v roce 2014 a následných bojích v separatistických oblastech Donbasu.

Rada Evropy vyloučila Rusko kvůli invazi na Ukrajinu

Zahraniční

Rusko s bezpilotními letouny často cvičí, mimo jiné na loňském vojenském cvičení Zapad 2021 s běloruskými silami, během něhož použilo Forpost-R, jeden z nejnovějších bezpilotních letounů, a Orlan-10.

Pokud by tedy Rusko při své invazi na Ukrajinu použilo drony v očekávaném počtu, na sociálních sítích by se již objevilo mnohem více důkazů o sestřelených letounech, ať už v důsledku ztráty rádiového spojení, chyby uživatele nebo rušení elektronického boje.

Bezpilotní letouny Orlan-10 s doletem až 120 km tvoří největší část ruské flotily bezpilotních letounů, o níž se předpokládá, že čítá více než dva tisíce letounů.

Další bezpilotní letouny, jako jsou Zastava, Eleron-3, Takhion, Granat a Zala, zajišťují pokrytí bojiště s dosahem od dvanácti do sta kilometrů, upozorňuje The Daily Telegraph.

Kvůli franšízám z Ruska odejít nemůžeme, tvrdí některé západní značky

Válka na Ukrajině

Dalšími dvěma klíčovými bezpilotními letouny v ruské armádě se staly Forpost a Orion.

Většina ruské flotily dronů – Granat 1 a 2, Eleron-3, Zala, Orlan-10 a Zastava – je dostatečně malá na to, aby po vzletu „zmizela“ z dohledu, takže by měla být relativně v bezpečí před pozemní palbou.

„Sebevrazi“ ve vzduchu

Růst ruské flotily bezpilotních letounů spolu s jejich schopností nést zbraně a zkušenostmi ze Sýrie vedly k očekávání, že budou hrát klíčovou roli při pokusech o zacílení na ukrajinská velitelská a řídicí centra, protivzdušnou obranu a vojenské jednotky.

Trosky nalezené na bojišti v posledních dnech také naznačují, že Rusko sice nesměle, ale přece jenom nasazuje drony kamikadze. Ty jsou navrženy tak, aby létaly do určité oblasti a zaujaly vyčkávací pozici při hledání konkrétních typů vozidel. Když spatří cíl, pak na něj buď vypálí střelu, nebo do něho naletí.

Další dron spadl na území NATO. Ruský průzkumník havaroval v Rumunsku

Válka na Ukrajině

„Roj sebevražedných bezpilotních letounů vytváří v podstatě vzdušné minové pole, pod nímž si obrněná vozidla nemohou být jista bezpečným průjezdem,“ upozorňuje Steve Doohan, americký vojenský analytik.

Bezpilotník uspěl v Karabachu

Dron TB2 Bayraktar se vyrábí v Turecku.
Do povědomí se dostal během války v Náhorním Karabachu v roce 2020.
Tu vedly Arménie podporovaná Ruskem a Ázerbájdžán s Tureckem za zády.
TB2 se rychle etabloval jako velmi všestranný a smrtící nepřítel.
Předpokládá se, že Arménie v konfliktu ztratila 224 tanků proti 36 ázerbájdžánským, ačkoli ne všechny prý měly na svědomí drony.

Reklama

Výběr článků

Načítám