Hlavní obsah

V troskách domu v Mariupolu našli 200 těl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol

Asi 200 rozkládajících se lidských těl bylo nalezeno v troskách jednoho z vybombardovaných domů v Mariupolu. S odvoláním na poradce mariupolského starosty Petra Andrjuščenka o tom informovaly agentury Ukrinform a Unian. Podle všeho šlo o civilisty.

Foto: Petr Andrjuščenko/Telegram

Ve vybombardovaném domě našli 200 těl

Článek

„Při odstraňování sutin výškové budovy nedaleko čerpací stanice u třídy Myru bylo ve sklepě nalezeno bezmála 200 těl v pokročilé fázi rozkladu,” napsal Andrjuščenko na svém telegramovém účtu.

Místní obyvatelé odmítli těla zabalit a odvézt pryč, takže zatím stále leží na místě. Andrjuščenko ho nazval „pohřebištěm”. V celé čtvrti je cítit silný zápach.

Vzhledem k tomu, že si exhumaci mrtvých a jejich přepohřbívání vzali na starost okupanti, velká část těl zabitých civilistů leží volně po městě.

Sdílejte to, prosí voják, který před zajetím pořídil unikátní fotky života v podzemí Azovstalu

Evropa

„Pro 'oficiální' bezplatný pohřeb je nutné vystát frontu, přinést tělo zesnulého do 'márnice' na vlastní pěst a předstírat, že tělo bylo právě nalezeno. Nebo musíte natočit video, ve kterém uvedete, že zesnulého zabila ukrajinská armáda. Kvůli takovým podmínkám je mnoho mrtvol ponecháno v pytlích na ulici v improvizované 'márnici' u metra," poznamenal Andrjuščenko.

Bez vody, bez tepla

Ukrajinci hovoří o Mariupolu jako o jedné z největších humanitárních katastrof v dějinách. Jihoukrajinský přístav byl ostřelován prakticky od začátku ruské invaze na Ukrajinu z 24. února, a než padl do rukou ruské armády, byl téměř zničen.

Ovládnutí Mariupolu umožní Rusům posílit operace na Donbase, míní Britové

Evropa

Obyvatelé města v obležení dlouhodobě nemají přístup k elektřině, vodě, lékům či potravinám. Ruští vojáci ostřelovali neozbrojené civilisty a blokovali dodávky humanitární pomoci. Chaotické pohřbívání a letní deště mohou ve městě způsobit epidemii.

Reklama

Výběr článků

Načítám