Hlavní obsah

V ruské armádě pokračuje odvolávání nepohodlných velitelů. Byť jsou to ti úspěšnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské vedení odvolává další velitele těch nejefektivnějších jednotek, protože se bouří, uvedl v pondělí Institut pro studium války (ISW). Jmenoval několik generálů z jednotek, které úspěšně bojují na Ukrajině. Zmiňuje, že porušení subordinace se však objevují i na nižších velitelských stupních.

Foto: Russian Defence Ministry, Reuters

Ruský generál Ivan Popov

Článek

Už minulý týden se objevily zprávy o odvolání velitele 58. vševojskové armády generál plukovníka Ivana Popova, který si stěžoval náčelníkovi Valeriji Gerasimovovi, že jeho muži jsou vyčerpaní a potřebují vystřídat.

Zmínil i nedostatečnou ochranu proti ukrajinské dělostřelecké palbě. Byl označen za panikáře. Odvolán byl zřejmě proto, že poté, co jeho požadavky Gersinov odmítl, chtěl se obrátit přímo na prezidenta Vladimira Putina.

Odvolán však byl zřejmě i velitel 106. gardové vzdušné výsadkové divize generál major Vladimir Seliverstov. Uvedl to telegramový kanál VČK.OGPU Podobně jako Popov byl znám tím, že se staral o své vojáky a hájil jejich zájmy.

Ruský generál byl odvolán, dovolil si požadovat vystřídání vojáků na frontě

Válka na Ukrajině

Ruské zdroje citují i vyjádření příslušníka 7. gardové horské vzdušné výsadkové divize z 15. července, že na začátku července byl odvolán i velitel této divize generál major Alexandr Korněv.

Zřejmě kritizoval to, že jeho jednotky rozmístěné na levém břehu Dněpru proti Chersonu nebyly předem informovány o zničení Kachovské přehrady a dostaly se kvůli tomu do problémů. Měl si také stěžovat na stejné problémy, jako Popov, napsal ISW.

Měl být také zatčen velitel 90. tankové divize generál major Ramil Ibatulin se dvěma svými zástupci. U něj není jasné, proč nebyl jen odvolán.

Podle ruského vojenského blogu s názvem Mir segodňa s Jurij Podoljaka se vedení ruské armády chystá také odvolat velitele 31. vzdušné výsadkové brigády generál plukovníka Sergeje Karaseva.

Odvolávají se úspěšní velitelé

ISW podotýká, že nemá potvrzené odvolání Seliverstovova a Korněva ani zatčení Ibatulina, ale okolnosti a způsob informování o jejich odvolání jsou podobné jako u těch, jejichž odvolání už bylo potvrzeno.

Zmiňuje, že odvoláváni jsou velitelé jednotek působících na klíčových úsecích fronty, kde se buď brání, nebo se dokonce pokoušejí o ofenzívu. To potvrzuje i vyjádření na kanálu Mir segodňa.

„Soudě podle seznamu již odvolaných velitelů (odvoláváni jsou ti nejinteligentnější), považuje náš generální štáb za největší hrozbu nikoli nepřítele, ale podrývání vlastní autority, kterou, řekněme si upřímně, již dlouho mezi vojáky nemá.“

Popovova 58. vševojsková armáda se celkem úspěšně bránila ukrajinské protiofenzívě na západě Záporožské oblasti od Orichivu. ISW dále uvedl, že 106. vzdušná výsadková divize měla na starosti obranu křídel u Bachmutu, po nichž postupovali Ukrajinci.

Foto: Sputnik, Reuters

Valerij Gerasimov

I 31. vzdušná výsadková brigáda bránila Bachmut, kde podle sdělení náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanny Maljarové ukrajinská armáda za uplynulý týden osvobodila sedm kilometrů čtverečních.

Od začátku ofenzívy tam ukrajinští vojáci osvobodili území o rozloze 31 kilometrů čtverečních.

„Díky Popovovým znalostem a jeho energii byla hlavní protiofenzíva ukrajinských ozbrojených sil v Záporožském směru odražena, Selivestrovova 106. divize spolu s 31. výsadkovou brigádou byla páteří obrany ve směru od Bachmutu,“ uvádí Mir Segodňa.

V jižním směru protiofenzivy ve směru na Melitopol a Berďansk v  Záporožské oblasti Ukrajinci v minulém týdnu ovládli asi 11 kilometrů čtverečních, celkově má osvobozené území rozlohu asi 180 kilometrů čtverečních, uvedla Maljarová.

Bouří se i nižší velitelé

Jednotky 7. vzdušné výsadkové divize byly umístěny na levém břehu Dněpru proti Chersonu u Antonivského mostu a také bránily část Záporožské oblasti.

Podle ruských vojenských bloggerů příslušníci 7. vzdušné výsadkové divize hrozili, že by se mohli stáhnout od fronty, pokud by byl další jejich velitel generál plukovních Michail Těplinskij zatčen.

Poslali na ministerstvo obrany audioprohlášení, kde říkají podle účtu na Telegramu.

„My parašutisté nebudeme takové jednání vůči generálu Těplinskému tolerovat. V případě sebemenšího ohrožení jeho života a svobody se postavíme jako zeď, která bude chránit čest a důstojnost našeho velitele. Jsme velmi odhodlaní. Vy v kancelářích: výsadkáři své lidi neopouštějí.“

Čistky v ruské armádě? O velení měl přijít i generál od Bachmutu

Zahraniční

Vojáci naléhají na ministerstvo, aby jim dále velel Těplinskij, který byl spojen s Jevgenijem Prigožinem, jež vedl vzpouru wagnerovců 24. června, uvedl Mir segodňa. Potvrzuje to, že se porušení subordinace netýká jen velících generálů.

I nižší velitelé postupují podobně, protože si jsou vědomi, že velení nemá mnoho možností, jak je potrestat kvůli slabému postavení ministerstva obrany.

Když bylo svěřeno velení operací na Ukrajině v lednu Gerasimovovi, byla vyměněna řada velitelů.

Těplinskij kvůli tomu rezignoval 12. ledna, když chtěl Gerasimov nasadit výsadkáře do lidských vln. Svou rezignaci potvrdil 23. února. Putin ho pak vrátil do funkce 1. dubna, když se vyjasnilo, že výsadkáři nebudou do prvních linií nasazováni.

Těplinskij i Popov požadovali radikální změny ve způsobu vedení války.

Ministerstvo a generální štáb jako obětní beránek

ISW upozorňuje, že pozice ministerstva a generálního štábu je obtížná, protože Vladimir Putin obchází velitelskou strukturu a ve snaze dosáhnout rychleji výsledků vybírá jiné velitele, a případně je odvolává.

Díky tomu si takovou pozici získal Jevgenij Prigožin. Tyto kroky dále oslabuje autoritu ministra obrany Sergeje Šojgua a Valerije Gerasimova, která je beztak slabá kvůli neúspěchům na bojištích. Oba jsou považováni za nekompetentní.

Ve snaze zabránit svému odvolání zřejmě Těplinskij a Popov využívali vlivu ruské vojenské komunity včetně veteránů a také ultranacionalistických skupin.

Těplinskij vlivu veteránů využil při návratu do funkce. Oba také mají vazby na různé vojenské blogy, které šíří jejich postoje a názory.

Rusové u Kupjansku postupují, přiznává Kyjev

Zahraniční

Výběr článků

Načítám