Hlavní obsah

Ruský generál byl odvolán, dovolil si požadovat vystřídání vojáků na frontě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský generálmajor Ivan Popov byl podle více zdrojů zbaven velení 58. armády nasazené v Záporoží, kde čelí ukrajinské protiofenzivě. Požadoval vystřídání vojáků pod svým velením, kteří jsou vyčerpaní, uvedl Institut pro studium války (ISW) s odvoláním na zdroje z ruských sociálních sítí.

Foto: Sergey Fadeichev, ČTK/AP

Šéf ruské armády Valerij Gerasimov (na snímku) Popova obvinil z vyvolávání paniky a odvolal ho.

Článek

„Požadavek na vystřídaní vojáků na frontě zahrnul Popov do svého hlášení o situaci na frontě. Zmínil, že jednotky jsou na ní nasazené příliš dlouho a utrpěly značné ztráty,“ uvedl americký Institut pro studium války s odvoláním na blog VČK-OGPU.

Podle tohoto zdroje náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov obvinil Popova, že vyvolává paniku a vydírá generální štáb. Když Popov chtěl o problému informovat ruského prezidenta, Gerasimov ho zbavil velení a údajně poslal do první linie.

Odvolání bylo potvrzeno i z dalšího zdroje přímo ze Záporožské oblasti. Rotace se měla týkat jednotek v Pologovském okresu v Záporožské oblasti, tedy v místě, kudy vede ukrajinský útok od Orichivu.

Blog VČK-OGPU uvádí, že odvolání Popova ukazuje na pokračující boje uvnitř ruského vojenského velení, které neskončily ani po izolaci generála Sergeje Surovikina.

Na skutečnost, že ruské jednotky v Záporožské oblasti zůstávaly v první linii bez vystřídání nebo alespoň krátké dovolené, upozorňovaly už dříve i jiné zdroje.

Aktuální zprávy tak podle ISW potvrzují, že ruské ozbrojené síly nemají dost mužů, aby mohly střídat jednotky na frontě.

Rusům v Záporoží docházejí vojáci. Vůbec je nerotují

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám